Решетилівська вишивка та пісні села Лука – досягнення нематеріальної культури України

Субота, 1 липня 2017, 20:25
Національний перелік нематеріальної культурної спадщини поповнився решетилівською вишивкою та пісенною традицією села Лука.
Решетилівська вишивка та пісні села Лука – досягнення нематеріальної культури України

Міністерство культури включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України пісенну традицію села Лука та Решетилівську вишивку. За словами Міністра культури України Євгена Нищука, на сьогоднішній день важливою є системна та кропітка робота з включення унікальних культурних надбань до цього списку.

«Я радий, що нині цей список поповнюється унікальною решетилівською вишивкою, яка славила та і надалі славитиме Полтавщину, – розповів він, – та якою, як я знаю, цікавляться навіть у далекій Японії. А також самобутні пісні Київщини, які демонструють древній пласт української культури, доносять в обрядових піснях наші традиції та звичаї. Власне, ці речі і є тим фундаментом нашої держави, що творять нашу ідентичність».

Нищук заначив, що держава буде продовжувати готувати номінаційні досьє в частині нематеріальної культурної спадщини  задля визнання ЮНЕСКО, як це раніше було зроблено з «Козацькими піснями Дніпропетровщини» та «Петриківським розписом».

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні в в Харківському національному театрі опери та балету ім. Лисенка стартував Summer Opera Fest, в межах якого глядачам представлять парад найяскравіших подій 141-го театрального сезону. Стартує він з прем’єри  опери «Мазепа».  Триватиме фестиваль до 9 липня.

comments powered by HyperComments