Шанувальники минувщини можуть знову відвідати «Ніч історії Харкова»

Юлія Гуш  |  Четвер, 27 липня 2017, 16:32
Це вже четверта «Ніч історії», яка проходить під слоганом «Місто, про чиє минуле можна говорити безкінечно».
Шанувальники минувщини можуть знову відвідати «Ніч історії Харкова»

Цього разу «Ніч історії Харкова» буде проходити в ніч з 26 по 27 серпня в приміщенні харківської філармонії. Даний проект має на меті популяризацію вивчення історії та культури Харківщини. В його межах можна буде послухати дванадцять тематичних лекцій від дев’яти істориків як з Харкова, так й інших міст України.

Зокрема, під час «Ночі історії Харкова» відвідувачі можуть послухати лекцію «Архітектурні радощі» Костянтина Бондаренка та «Харків Літературний» Антоніни Яковлєвої, дізнатися про історію харківської газети «Ранок» від Миколи Шемета та про повсякденний побут православного духовенства від Олександра Барфікова, ближче познайомитися з харківською архітектурою під час лекції «Харківській єпархіальний архітектор Володимир Покровський» Андрія Парамонова та етнографією під час «Слобідської міфології» Антона Бондарєва.

«До нас приїде гість з Києва Олександр Алфьоров, кандидат історичних наук, співробітник Інституту історії України НАН, – розповів Антон Бондарєв, автор проекту – його тема просто чудова – «Коріння ідентичності, походження та формулювання еліти Слобідської України». Це історик всеукраїнського рівня. І для нас велика честь, що нащадок славетного слобідського роду Алфьоров приїде в серце Слобожанщини. Тому його лекція пройде до дванадцятої години. Щоб більше людей її змогло послухати».

Зокрема, деякі лектори мають намір не тільки розповісти про історію Слобідського краю, а й розбити певні стереотипи та упередження. «Нас і досі переконують, що це місто – російськомовне, – розповіла Антоніна Яковлєва, викладачка ХДПУ ім. Григорія Сковороди, – але це зовсім не так. Адже працюючи в архівах та подивившись на прізвища, можна побачити, хто заселяв це місто, цей край. А ще страшніше запитувати учнів та студентів про початки літератури. Бо вони завжди відповідають «Львів» чи «Київ». І розмова про те, що початки справжньої української мови, української літератури були саме у нас для багатьох стає відкриттям».

«Скажу вам як пересічна людина, що ці лекції надзвичайно цікаві самі по собі, – підкреслив Юрій Янко, директор філармонії, – але вони ще й є потужним поштовхом. Ти читаєш нові книги, дивишся на нові будинки, взагалі по-іншому їздиш по місту. Ми спочатку думали «Чи досидять люди до ранку?». Але більша частина дійсно залишається. Єдина проблема – лекції проходять одночасно та всіх їх прослухати неможливо».

comments powered by HyperComments