Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs представив програму

Неділя, 24 вересня 2017, 15:01
Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Kharkiv MeetDocs завершив формування програми — протягом трьох днів з 29 вересня до 1 жовтня глядачам покажуть 3 харківські та 3 всеукраїнські прем'єри, а всього — 12 фільмів про сучасну постреволюційну Україну, дітей та їхні права, про боротьбу з авторитарним російським режимом, про творчість, суспільство, історію.
Кінофестиваль Kharkiv MeetDocs представив програму

Організатори впевнені — це саме ті теми, які хвилюють тисячі, а можливо, і мільйони людей в Україні. Майже кожен показ супроводжується дискусіями з творцями картин, наприклад, з Аскольдом Куровим та Сергієм Буковським. Ці розмови обіцяють бути, як мінімум, цікавими.

Найбільш очікуваним фільмом фестивалю організатори вважають картину «Головна роль» .українського режисера Сергія Буковського. Ця робота була визнана кращим документальним фільмом України на врученні нагород Національної кінопремії «Золота Дзиґа», і вперше буде показана у Харкові цієї осені.

«Ми були на показі «Головноі ролі» в Одесі та бачили, як наприкінці картини весь зал встав, аплодуючи найкращому українському документальному фільму року, —   розповідає координатор фестивалю Вікторія Цвирко. — Ще його бачили кияни, але у Харкові «Головну роль» до цієї осені не показували. Ми думаємо, що глядачам картини буде, що обговорити після перегляду, тому покликали режисера до Харкова для відвертої дискусії».

У своїй останній картині Сергій Буковський звертається за натхненням до своєї мами, талановитої акторки Ніни Антонової, яка зіграла сотні ролей у кіно, але так і не стала справжньою зіркою. У картині «Головна роль» він із синівською любов'ю та професійним поглядом режисера розповідає її історію, не зовсім звичайну, адже головна героїня — актриса, але в той же час, впізнавану, адже вона — мама.

«Буковський перетворив історію життя однієї людини на витвір мистецтва. Важливо, щоб те, що відбувається навколо нас, не залишалося сухою добіркою новин або уривками спогадів.  Документальне кіно зберігає тканину, атмосферу реальності, дозволяє нам зазирнути глибше, зрозуміти події та процеси, у яких ми, як нам здається, все розуміємо», — вважає глава оргкомітету фестивалю Євгенія Крігсхайм.

Фільми про Україну

В першу чергу, це стосується фільмів про події останніх років в Україні — Революції Гідності та війни на Сході країни, що послідувала за нею. У той час, як погляди та надії всіх були прикуті до подій на Майдані Незалежності у Києві, життя вирувало і в регіонах — десь це були гарячі конфлікти та дискусії, десь були чутні лише відлуння столичних новин.

На фестивалі вперше в Україні покажуть фільм «Довге ехо» (Langes Echo)  режисерів Лукаша Лакомі та Вероніки Глазунової. Це — історія жителів містечка Добропілля на Донбасі. Незважаючи на всі стереотипи про шахтарські міста, життя тут здається цікавим та незвичним, а багато місцевих «диваків» викликають щиру симпатію. Зйомки почалися до військових дій, тому авторам вдалося створити унікальний документ епохи, зафіксувати зміни, що відбуваються з містом та його людьми.

Ті ж зміни, що відбуваються з українцями у найбільш напружені місяці 2014 року, спробував зафіксувати режисер Віталій Манський у фільмі «Рідні». Народжений у Львові документаліст їде у подорож по нашій країні, щоб дізнатися у своїх родичів, що ж відбувається в Україні насправді. Разом із ріднею Манського глядач знову переживає складні та насичені події, які з 2017 здаються далекої історією.

Про цю історію — і фільм «Герої не вмирають», створений харків'янами Дмитром Коноваловим та Володимиром Чистіліна. У картині вони розповідають про трьох земляків, що загтнули 20 лютого 2014 року під час розстрілу «Небесної сотні». Це Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук. Фільм показує звичайних українських чоловіків, яких, здається, мільйони. Але в них уже було те бажання свободи, справедливості, змін, яке робить звичайних людей безсмертними героями.

Фільми про дітей

«Для нас важливо, що поруч із фільмами про важливі «дорослі» проблеми у програмі є  фільми про дітей. Вони теж живуть у зоні бойових дій, вони теж хочуть свободи і справедливості, й вони теж можуть бути героями, — вважає Євгенія Крігсхайм. — Тому в залі для глядачів на показах хочеться бачити юні обличчя, адже документалістика — для будь-якого віку».

Фільм-відкриття фестивалю «Школа № 3» (School № 3) буде показаний в Харкові вперше. Він знятий Георгом Жено та Єлизаветою Сміт під час підготовки вистави у «Театрі переселенців». Героями і вистави, і фільму стали 13 учнів школи № 3 міста Миколаївка Донецької області. Влітку 2014 в школу потрапив снаряд і перетворив її на руїни. Зруйнованим виявилося і звичне життя підлітків. Згадувати складні епізоди з життя їм допомагають різні предмети — м'ячик, іграшка, мотоциклетний шолом.

А їх однолітки, герої картини «Діти 404» (Children 404) Аскольда Курова роками живуть у безперервній війні, де вони — проти всіх. Традиціоналістське, гомофобне, «скрєпне» російське суспільство вважає їх, ЛГБТ-підлітків, «помилкою». Більшість намагається цю помилку не помічати, багато хто впевнений, що її потрібно виправити. А дехто налаштований відверто агресивно. Підлітки, які об'єдналися у інтернет-спільноту «Діти 404», знімали для режисера свою щоденну «голгофу», давали онлайн-інтерв'ю. Деяким вдалося вирватися з цього пекла, та більшість залишається у Росії. «Діти 404» будуть показані у Харкові вперше.

Фільми про опір

Взагалі, російська дійсність часто стає темою документальних фільмів. Так, на фестивалі відбудеться українська прем'єра картини Дар'ї Хрєнової «Павленський. Голе життя» (Pavlensky. Life Naked). Фільм розповідає про життя найяскравішого художника-акціоніста епохи, що підриває підвалини режиму самим фактом свого існування. Такі ж непохитні ідеалісти стали героями фільму Тетяни Чистової «Переконання» — у вкрай мілітаризованому суспільстві вони відстоюють своє право не вбивати людей за наказом Кремля. За кремлівської примхи ж був заарештований та засуджений герой фільму «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова». Режисер Аскольд Куров ретельно відстежує перебіг судилища над українським режисером — те, що ми час від часу читали в новинах, зібрано в єдину цілісну картину, важливими елементами якої стають інтерв'ю друзів Олега, його близьких, колег з усього світу.

Фільми минулих років

Частиною ретроспективи фестивалю стане ще один фільм Сергія Буковського — «Живі». У картині 2008 року режисер розповідає про Голодомор — трагедії, що сталася на самій родючій землі у світі. Інший фільм ретроспективи «Я та інші» Фелікса Соболєва, демонструє, як думка більшості може впливати на людей, навіть якщо це — суперечить здоровому глузду. Втім, завжди знаходяться ті, хто протистоїть масі, адже знають — правда на їхньому боці. Ще одним фільмом минулих років стане «Сім кроків за горизонт», в якому розкривається схожа тема — приховані здібності людини.

«У нас склалася дуже багатогранна, яскрава і захоплююча програма. І найголовніше, що в кожному з цих фільмів в центрі уваги — людина. Мама, дитина, воїн, художник, наші предки, наші майбутні покоління — документалісти завжди намагаються розповісти нам про людину, про нас самих, — вважає Євгенія Крігсхайм. — Тому документалістика ніколи не буде нудною або застарілою. Це — найсучасніший та найактуальніший жанр кіно, і тому я впевнена — фестиваль знайде свого глядача».

Kharkiv MeetDocs — міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він пройде з 29 вересня до 1 жовтня 2017 року на кількох майданчиках. У програмі — авторські покази, прем'єри, майстер-класи, дискусії.

Майданчиками фестивалю стануть: Театрально-концертний центр (колишній Малий зал ХНАТОБ імені М.В.Лисенка), Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна, Кінотеатр «8 ½».

Абонементи фестивалю вже в продажу.

comments powered by HyperComments