«Зберегти не можна зруйнувати»: у Харкові відбудеться прем'єра фільму-розслідування про знищення пам'яток архітектури

Середа, 14 лютого 2018, 12:01
У суботу 17 лютого о 17:00 у Харківській школі архітектури відбудуться прем'єра та обговорення документального фільму «Зберегти не можна зруйнувати».
«Зберегти не можна зруйнувати»: у Харкові відбудеться прем'єра фільму-розслідування про знищення пам'яток архітектури

Його автори, режисер Павло Сіроменко та сценаристка Тетяна Омельченко, провели зйомки в Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі та, звичайно ж, у Харкові, записали інтерв'ю з 50-ма експертами, зафіксували на камеру 150 унікальних будівель. Фільм демонструє, що проблема руйнування історичних споруд, із якою стикаються мешканці різних міст, не є локальною для кожного населеного пункту, а стала системною. І вирішення її має бути системним. Складне завдання знайти таке рішення ставить перед собою команда проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини України», у рамках якого і був створений фільм.

На передпрем'єрний показ 8 лютого в медіацентрі «Накипіло» автори картини та організатори проекту покликали журналістів, архітекторів, документалістів. 

«Фільм вийшов, незважаючи на всю серйозність теми, дуже гарний і сонячний. І я цьому радію, — розповідає керівниця проекту, директорка БО «Благодійний фонд «Харків з тобою», правнучка знаменитого академіка архітектури, харків'янина Олексія Бекетова. — Дехто на етапі підготовки говорив, що картині бракує драматичності, трагізму, бо те, що відбувається — це трагедія. Проте архітектура сама по собі прекрасна. І культурна спадщина має асоціюватися з чимось світлим та добрим, і саме таким є наш фільм».

Фахівці обізнані щодо теми, яка висвітлена в документальній стрічці, та згодні, що фільм — гарний спосіб заявити про неї привселюдно. Ще важливіше — показати картину молодим архітекторам. Тому вибір Харківської школи архітектури як майданчика для прем'єри та відвертої розмови був очевидним.

«Проблема системна, загальна для всієї України. Проте до неї неоднаково ставляться в різних містах, — вважає режисер Павло Сіроменко. — Якщо у Львові не стали чекати, коли будуть виправлені законодавчі норми та самі зайнялися захистом свого архітектурного багатства, то в інших містах очікують на манну небесну».

Шукати вирішення ситуації, що склалася — завдання для всього суспільства. Тим часом юристи проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини України» працюють над створенням поправок до законодавства щодо захисту архітектурної спадщини, які зведуть до мінімуму корупцію в цій сфері. Поправки планується внести на розгляд Верховної Ради. 

«Фільм — не самоціль, а інструмент: нам хочеться розповісти про проблему доступним способом великій кількості людей, обговорити її, — пояснює завдання показу Олена Рофе-Бекетова. — Ми живемо в історичному місті, тому тема стосується кожного харків'янина, тож ми запрошуємо всіх на перегляд і обговорення картини. А особливо тих, хто живе в історичних будівлях та зацікавлений у їхньому збереженні». 

Те, про що ми дізнаємося зі ЗМІ, з соціальних мереж — є лише верхівкою величезного айсберга, вважають юристи проекту. В одній лише Харківській області 34 будівлі, які знаходяться в списках тих, що підлягають охороні, фактично знищені. Ще 22 споруди зруйновані настільки, що втратили архітектурну цінність, занедбано — 68 будівель. Автори зафіксували на камеру так багато архітектурних пам'яток по всій Україні, що не всі їх вдалося помістити до фільму. Серед тих, що все ж таки потрапили в остаточну версію картини — харківські «Дах світу»  (провулок Театральний, 5), «Будинок Сурукчі» (вулиця Садова (колишня Чубаря), 7), «Держпром», будівлі архітектурного ансамблю на майдані Конституції.

Документалісти брали інтерв'ю в активістів, архітекторів, реставраторів, представників різних гілок влади. Наприклад, взяли коментарі у мера Львова Андрія Садового та міністра культури України Євгена Нищука. Також поспілкувалися із зарубіжними експертами з Німеччини, Польщі, Росії. Серед дев'яти харківських експертів фільму: архітектор і реставратор Володимир Новгородов, екскурсовод і художник Максим Розенфельд, архітекторка Євгенія Губкіна, депутатка Харківської міської ради, голова депутатської групи «Охорона культурної та архітектурної спадщини Харкова» Олена Горошко. Наприклад, Володимир Новгородов вважає, що фільм може стати важливим кроком до вирішення проблеми:

«Ця картина — дуже корисна і важлива. Але якщо її демонструвати лише фахівцям, користі буде небагато, — упевнений архітектор. — Потрібно її показувати широкому колу глядачів, а особливо молодим людям та навіть дітям». 

Режисер-документаліст, засновник студії «Док.Кіно.Трансформація» Дмитро Коновалов також вважає, що фільм з'явився дуже вчасно: «Авторам необхідно було звернутися до проблеми, представити її, зробити експозицію. Із цим завданням картина вправляється — виконана величезна робота, опитана значна кількість людей, зняті унікальні будівлі. Хто знає: можливо, востаннє».

У необхідності такого кіно впевнений харківський журналіст та історик Філіп Дикань, який став «голосом» фільму: «Потрібно, щоб правила поводження з культурною спадщиною були загальновідомі та загальнообов'язкові до виконання, як правила дорожнього руху. Це не складно». 

Показ картини для широкої аудиторії та обговорення з авторами відбудуться в суботу 17 лютого о 17:00 у Харківській школі архітектури (вул. Конторська, 5).

Вхід буде безкоштовним, але організатори просять зареєструватися, щоб усім вистачило місць.

Протягом лютого-березня автори фільму покажуть його також у Полтаві, Києві, Тростянці, Запоріжжі, Одесі, Дніпрі, Ужгороді, Львові, Івано-Франківську.

Раніше ми повідомляли, що 2018 рік оголошено Роком культурної спадщини в Європі та в Україні. Активісти Харкова та 9 міст об'єднуються для захисту архітектурних пам'яток.

comments powered by HyperComments