Сергій Василюк: "Саме з ХХ сторіччя українці почали боротися за свою державу"

Юлія Гуш  |  Понеділок, 16 квітня 2018, 08:15
Лідер гурту "Тінь Сонця" розповів, що означають події української історії для його творчості.
Сергій Василюк: "Саме з ХХ сторіччя українці почали боротися за свою державу"

Нещодавно в Харкові відзначали соту річницю визволення Харкова від більшовиків. Окрім екскурсу в минуле та зачитування спогадів учасників згадуваних подій, організованих представником "Холодного яру" Романом Ковелем, харків'яни також послухали пісень тих років у виконанні Сергія Василюка, лідера фолк-метал гурту "Тінь Сонця".  

Взагалі, що означають ті роки для вас, для вашої творчості? Чому ви любите відображати їх в своїх піснях? 

Якщо говорити відверто, то саме з ХХ сторіччя українці почали боротися за свою державу. Просто, епоха козаччини, класична така епоха Запорізького козацтва, таки не ставила за свою мету побудову української держави. Як би там не було. І держава Хмельницького — це певною мірою є проявом відродження нашої державності. Але, по-перше, вона дуже мало існувала. І по-друге, її не вдалося зберегти. І плюс — вона не обіймала всіх українських земель. 

А от з ХХ сторіччя якраз з'явилася концепція Миколи Міхновського. Яку він обґрунтував саме тут, в Харкові, в маніфесті "Самостійна Україна". Від Сяну по Кавказ мала би виникнути молода національна держава. Яка, врешті-решт, і виникла у 1918 спершу як УНР. А потім, навіть незважаючи на те, що більшовики врешті-решт тимчасово перемогли на ці 70 років, вони все-таки створили Українську радянську соціалістичну республіку. Яка теж мала ознаки національної держави. Власне, за національним принципом вона и виникла. І ми успадкували її кордони і наповнюємо її вже сучасним українським змістом. 

З точки зору творчої людини, яка ваша улюблена історична епоха? 

З точки зору романтики, таки, мабуть, запорізьке козацтво 17 сторіччя. Дике поле, наші прекрасні пороги, буйна природа... Але з точки зору політичного піднесення — це ХХ сторіччя. Перша половина, напевне. 

Інтерв'ю в повному обсязі буде опубліковане трохи згодом.  

comments powered by HyperComments