Китайська культура, експеримент художників і коміки минулого: травень у Харківській філармонії

П'ятниця, 27 квітня 2018, 16:01
Повна програма Харківської філармонії на травень має 17 заходів. Тут і камерні, і органні, і симфонічні концерти.
Китайська культура, експеримент художників і коміки минулого: травень у Харківській філармонії

Підготовані програми до До дня пам'яті та примирення, Дня Європи. 18 травня продовжиться святкування ювілею визнаного українського композитора (заслуженого діяча мистецтв України, лауреата премії імені М. Лисенка), який мешкає і працює у Харкові — Віктора Мужчиля. 8 грудня минулого року йому виповнилося 70 років.

Поціновувачів Данте познайомлять з органною інтерпретацією «Божественної комедії», проілюстрованою пісочною анімацією, а шанувальникам кіно запропонують вечір з коміками великого німого та цілу антологію мюзиклу. Тривають традиційні програми філармонії: недільний концерт органної музики для дітей і батьків, програма для майбутніх мам «Ефект Моцарта», світломузичне 3D-шоу. Також протягом місяця до Харкова завітають музиканти з Китаю, Норвегії, Франції, Канади.

Так, 5 травня виконавець і викладач китайської цитри Лі Цінфен зіграє у філармонії на ґучжені — старовинному інструменті з сімейства гуслів, який їх віддалено нагадує. У супроводі симфонічного оркестру Лі Цінфен виконає «Кантату хмарного одягу» композитора Чжо Ліго. Диригуватиме молодий китайський диригент Янь Ян. Це лише частина фестивалю китайської культури «У пошуках Дао». Музична програма почнеться о 18:30, але глядачів запрошують на 17:00 — представники Інституту Конфуція ХНУ ім. В.Н. Каразіна у фойє розповідатимуть про китайське мистецтво чайної церемонії, проводитимуть майстер-класи з каліграфії, плетіння вузлів і художнього вирізання з паперу.

Art-performance «Художня симфонія» — проект-експеримент філармонії. Запрошено кілька художників, які матимуть створити витвір мистецтва протягом концерту та під впливом звуків симфонічної музики. На експеримент зголосилися, поміж іншими, живописець і майстриня ляльок Любов Душина, художниця-графік та учасниця київського фестивалю писанок Анна Гладка, монументаліст Олександр Гладкий, архітектор і художник-графік Олексій Подліпський. Вони самі визначають для себе матеріали, техніку та жанр. Для художників прямо у глядацькій залі обладнають робочі місця. Гостям концерту демонструватимуть процес створення на великому екрані.

Перформанс присвячено Дню Європи та відбудеться 19 травня. В програмі — хіти класичної та сучасної академічної музики. Соло на фортепіано виконуватиме норвезький композитор та музикант Аксел Колстад.

«Яскраві коміки американського кіно» — третій сеанс з циклу музичних кіновечорів «Великий німий». Кінознавець Володимир Миславський знайомитиме гостей філармонії з творчістю Ларрі Симона, Стена Лорела, Олівера Харді та Біллі Веста. Заслужений артист України Володимир СоляниковМузично ілюструватиме фільми «Нічне кабаре» (1923), «Бродяга» (1915) та «Битва століття» (1927). Зануритися у кіноминуле можна 24 травня.

comments powered by HyperComments