Харківські митці покажуть свої здобутки на Закарпатті

Юлія Гуш, фото - Ігор Лептуга  |  Понеділок, 7 травня 2018, 17:00
Двадцятитонна фура, навантажена 150-ма арт-об‘єктами, вирушає на захід України.
Харківські митці покажуть свої здобутки на Закарпатті

З 15 по 25 травня на Закарпатті відбудеться форум «СлободаКульт», під час якого більше сотні харківських митців та тридцяти мистецьких інституцій показуватимуть творчі здобутки Слобожанщини та розповідатимуть про культурне життя регіону.

«Мені здається, що організатори поставили перед собою цікаву та грандіозну ідею – зшити різні культурні регіони нашої великої каїни, – розповіла Анастасія Леонова, співкураторка проекту, – і чотири року тому вони стартували з фестивалю «ДонКульт». Культуру Донбасу показували спочатку у Києві, а потім у Львові. Вийшов дуже хороший резонанс і проект почав розвиватися. Минулого року в Харкові він був у вигляді «ГаліціяКульту». До нас приїжджали художники з Галичини, говорили про ті стереотипи, які виникли навколо їхньої культури. І вони намагалися якось їх розвіяти. А цього року ми вирішили поговорити про мистецтво Слобожанщини на Закарпатті – в Ужгороді і Мукачеві».

Протягом двох тижнів відбудеться близько сотні мистецьких заходів. Самі ж програми були складені таким чином, щоб всі відвідувачі могли знайти щось цікаве саме для себе. Їх всього шість: Візуально-перфомативна, Музично-театральна, Літературно-дискусійна, Кінематографічна, Модна та Дитяча. Вже сьогодні до Ужгорода відправляється 20-тонна фура, навантажена 150 арт-об‘єктами та декораціями для вистав.

«Це дуже різноманітні роботи різних періодів – починаючи з 20-х років ХХ століття і закінчуючи сьогоденням, – зазначив Дмитро Голець, куратор візуальної програми мистецького форуму «СлободаКульт», – методологія виставки така, що не було задачі показати найкраще, показати імена провідних митців. Це не виставка досягнень, це форум, який апелює до більш проблемних питань, до характерних проблем регіону. Наш метод такий: ми продивляємося багато художнього матеріалу, а після на основі побаченого вибудовуємо ту картину регіону, яка здається найбільш характерною і найбільш болючою».

Під час форуму будуть згадувати неспокійні події чотирирічної давнини. Значну увагу організатори приділятимуть культурному спротиву та наведенню мостів. Адже вони переконані, що тут свого часу не виникло якоїсь «ХНР» завдяки культурному супротиву та розвинутим громадським зв‘язкам. Окрім цього, цей проект несе на собі ще одну важливу місію – сприяти об’єднанню мешканців з різних регіонів країни.

«Мені здається, що мистецтво та культура – це такий дуже м‘який спосіб поговорити про розбіжності у нашій країні, про стереотипи, які склалися, – розповіла Анастасія Леонова, – бо Україна у нас доволі велика. І зрозуміло, що історично склалося так, що Схід та Захід свого часу належали іншим державам. Відповідно, наша культура сильно відрізняється. Найяскравіший приклад – це двомовність. Коли ми їздили рік тому до Ужгорода та Мукачева познайомитися з аудиторією, ми питали про те, що вони знають про Харків. І на наш великий подив, люди практично нічого не знали про його культурне життя».

Тому під час форуму буде багато чого сказано про саму Слобожанщину, її культурне та соціальне життя. Це не тільки зробить регіон більш видимим за його межами, а й сприятиме єднанню людей з різних частин України.

comments powered by HyperComments