У Харкові стартує друга частина «Міста ХА»

Вівторок, 29 травня 2018, 18:25
30 травня Харківська муніципальна галерея відкриває другу частину проекту «Місто ХА. Харків авангардний».
У Харкові стартує друга частина «Міста ХА»

Вперше він був представлений у Національному художньому музеї України у Києві взимку 2017-2018 рр. Куратори проекту - Тетяна Тумасьян і Сергій Братков – показали в НХМУ своє бачення розвитку харківського мистецтва останнього сторіччя. "Місто ХА" викликав широкий резонанс не лише у столиці, захід також зацікавив публіку самого Харкова. З цієї причини ми вирішили представити другий варіант проекту в рідному місті.

Проект - це продовження, друга частина харківської версії "Міста ХА", що представляє інший пул художників - живописців і графіків. При роботі над виставкою організаторами було прийнято свідоме рішення відмовитися від ресурсів Національного музею - їх колекцій, роботи з яких становили більшу частину проекту там. Замість цього організатори зосередилися на харківських приватних колекціях, показуючи несподівані і незвичайні роботи відомих харківських авангардистів, таких як Василь Єрмілов і Марія Синякова. Ці роботи не тільки відповідають первісній ідеї "Міста ХА" - знак, текст, символ, але і не були раніше показані широкому колу глядачів.

На відміну від першої харківської частини, яка проводила паралелі між роботами представників Харківської школи фотографії та художниками 21 століття, друга частина зосереджена на розвитку мистецтва у 20 столітті. Глядачі зможуть простежити шлях від конструктивізму початку століття через лакуну офіційного мистецтва і нонконформізму до неофіційного мистецтва кінця століття. Перехід між тенденціями загальними для всього світу в Харкові має свою специфіку - авангардну і концептуальну.

Головні герої проекту: Держпром, художники-авангардисти початку двадцятого століття, представники концептуалізму і нонконформізму і «спадкоємці авангарду».

Організатори присвячують виставку вісімдесятиріччю Вагріча Бахчаняна, - знакового для міста художника-концептуаліста, роботи якого грають важливу роль в створенні експозиції.

Виставкова програма проекту стане основою для дискусій та лекцій, які допоможуть краще пізнати мистецтво Харкова за сто років, так само, як і каталог-довідник (дизайн - "3Z studio"), у якому можна знайти інформацію про всіх митців, які брали участь у проекті, разом з невеликими статтями-довідками мистецтвознавців.

Партнерами Муніципальної галереї при втіленні "Міста ХА" в Харкові стали колекціонери Борис і Тетяна Гриньови, Андрій Єременко, галерея VOVATANYA і інші приватні колекціонери міста.

Попередня теоретична програма проекту:

31 травня о 18:00 - показ фільму Андрія Загданського "Вагріч і чорний квадрат" (2014) - про головного концептуаліста 1960-1970 років, визнаного в США і майже забутого в Україні - Вагріча Бахчаняна.
14 червня о 18:00 - Благочинний показ документального фільму Оксани Коклонської "Конструктор Василь Єрмілов" (2013). Збір коштів на реконструкцію надгробкової дошки художника. 
15 червня о 18:00 - Кураторська екскурсія від Тетяни Тумасян.
21 червня о 18:00 - Мистецтвознавча екскурсія від Олега Коваля
22 червня о 18:00 - Показ фільму харківської журналістки Олени Григор'євої "Віталій Куліков: чотири дотики" (2015).

comments powered by HyperComments