Червень у філармонії: арфа, яка лунає у фільмі «Шербурзькі парасольки», музично-хореографічне кафе й історія однієї музичної династії

П'ятниця, 1 червня 2018, 10:26
Концертний червень у харківській філармонії стартує від самого початку — програма до Дня захисту дітей присвячено творчості Володимира Шаїнського, автора, поміж іншим, музики до двох українських фільмів.
Червень у філармонії: арфа, яка лунає у фільмі «Шербурзькі парасольки», музично-хореографічне кафе й історія однієї музичної династії

Вже у суботу, 2 червня, на сцені філармонії виступатиме зірка арфової музики Катрін Мішель. Завдяки їй арфа стала сольним інструментом, на якому виконують не тільки класичну та академічну музику, а й популярну — у кінофільмах і мюзиклах. Відома Катрін і своєю плідною творчою співпрацею з чоловіком — композитором Мішелем Леграном, слава до якого прийшла після виходу мелодрами «Шербурзькі парасольки». У музиці до цього фільму арфа відіграє одну з головних ролей. У Харкові Катрін Мішель виступить з симфонічним оркестром філармонії, однією із учениць Делфін Костянтин-Резник і нашим земляком, успішним фаготистом в Норвегії, Романом Резником. В програмі — концерти Ніколя Бокси, Періша-Алварса Еліаса, твори Клода Дебюссі. Для цього концерту до Харкова спеціально привезли дві арфи, на яких зручніше грати музиканткам.

«На харківській сцені має бути більше мюзиклів», — дійшли висновку учасники проекту «Шлях до Бродвею» та реалізували мюзикл-шоу «Любовь во фритюре». Як і водиться, буде багато музики, співів і танців. І все це — у просторі імпровізованого ресторану швидкого харчування, де можна зустріти давніх знайомих і нове почуття, поділитися останніми чутками або порозмірковувати над філіжанкою кави.

Матеріал для шоу підбирали Катерина Безугла й Олександра Малацковська, завдяки ним у програмі пролунають «You the one that i want» («Grease», 1971), «City of stars» («Wаitress», 2016), «Good morning» («Singin' in the Rain», 1952) та багато інших композицій. До речі, щоб знайти вокалістів-чоловіків для цього проекту, філармонія проводила спеціальний кастинг. Зануритися в атмосферу музично-вокально-хореографічного кафе можна 8 червня о 18:30.

Філармонія, прагнучи познайомити харків’ян з творчістю знаних краян, починає серію концертів під спільною назвою «Харківські династії». Як можна здогадатися, в центр уваги потрапили творчі родини. Перший концерт серії проходитиме 13 червня. У ньому зіграють два юних скрипалі — Дмитро й Іван Удовиченки, сини подружжя харківських музикантів. Старший з них навчається в Університеті мистецтв Фолькванг у Німеччині. Молодший закінчує освіту в Харкові. Хлопці виконуватимуть твори Яна Сібеліуса, Пабло де Сарасате та Арама Хачатуряна у супроводі симфонічного оркестру.

Зазначимо, що філармонія готується до закриття сезону. Підсумкові концерти пройдуть на початку липня. Наступний сезон буде ювілейним, 90-м. Трохи наблизитись до розуміння, що таке «академічний симфонічний оркестр» та завдяки чому існує стільки часу, допоможе концерт солістів, запланований на 7 червня. Адже кожен з них може похвалитися такою майстерністю, що дозволяє не лише виконувати соло в оркестрі, а й виступати сольно.

comments powered by HyperComments