МАСО "Слобожанський" виступить в Харкові з переможцем "Євробачення"

Вівторок, 5 червня 2018, 13:25
8 і 12 червня в Харкові виступлять яскраві молоді виконавці із США, Німеччини, Греції та України, серед яких - переможець конкурсу молодих музикантів «Євробачення-2008». Свої сольні партії вони зіграють в супроводі МАСО "Слобожанський".
МАСО "Слобожанський" виступить в Харкові з переможцем "Євробачення"

Концерт камерної музики «Віртуозний квінтет» пройде на сцені Будинку Алчевських в п'ятницю 8 червня. А вже у вівторок 12 червня в актовій залі Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України відбудеться концерт симфонічної музики «Романтичні історії». Відмінною рисою актового залу цього навчального закладу є його незвичайна конструкція, яка чимось нагадує амфітеатр, що, на думку музикантів, створює тут унікальну акустику. Симфонічна і камерна музика в таких залах звучить особливо чарівно.

На думку заступника директора МАСО «Слобожанський» і музиканта, який представляє в квінтеті Україну, Олександра Дворніченка, 8 червня концерт "Віртуозний квінтет" стане справжнім подарунком любителям камерної музики – вона не часто звучить на концертних майданчиках міста, та ще у виконанні музикантів найвищого рівня, але в той же час відрізняється своєю неповторною чарівністю. «Камерні твори, на відміну від симфонічних, граються невеликим складом виконавців і являють собою діалог музикантів один з одним та з глядачами. Камерна музика відрізняється особливою тонкістю, довірливістю, вишуканістю і глибиною. Вона має вражаючу здатність глибоко проникати у внутрішній світ людини, створюючи дивовижне відчуття, що вона написана спеціально для вас» – ділиться Олександр.

В числі учасників концерту молоді музиканти з різних країн: сам Олександр Дворніченко (альт) та його брат Сергій Дворніченко (кларнет, США). А ще: кларнетист Діонізіс Грамменос (Греція), віолончеліст Олексій Стадлер (Німеччина), скрипалі Данило Австріх (Німеччина) і Анастасія Ніфантьева (Україна).

Для Діонізіса Грамменоса і Олексія Стадлера концерт 8 червня буде першим виступом перед харківською публікою. Діонізіс Грамменос – переможець конкурсу молодих музикантів «Євробачення-2008», а в 2013 році німецька газета Die Welt назвала його «однією з найперспективніших зірок завтрашнього дня». «Грамменос починав свою музичну кар'єру як музикант-кларнетист, зараз він відомий також як диригент, директор і засновник Грецького молодіжного симфонічного оркестру. – розповідає директор МАСО «Слобожанський» Олена Єрьоміна». - Сьогодні це один з найбільш затребуваних музикантів у світі, буквально перед приїздом до Харкова він виступав з Таїландським філармонічним оркестром, а до цього - на фестивалі камерної музики в Нідерландах».

Віолончеліст Олексій Стадлера говорить, що концерт в Харкові від самого початку був обраний як пріоритетний в його напруженому робочому графіку: "Тут у мене буде можливість, зустрітися і зіграти зі своїми друзями з різних країн. Хоча я живу в Німеччині, я регулярно чую позитивні відгуки про МАСО «Слобожанський», добру «енергетику» і творчу атмосферу в цьому колективі".

Ще один друг молодіжного оркестру, Даніїл Австріх так само радий візиту до нашого міста. Доцент вищої школи музики в Кельні, артист квартету «Мікеланджело», в якому з ним грають виконавці з Румунії, Японії та Швеції розповідає: «Харків щільно увійшов в географію моїх виступів, тому я завжди з радістю знаходжу для нього час. – каже музикант. – Поряд з Берліном і Токіо, він входить до трійки міст, в яких за останні роки я виступаю найчастіше. У Харкові у мене є друзі, тому кожен приїзд - це особливо радісна подія. Крім того, мене дуже притягують ваші люди - відкриті і теплі, а також дуже смачна їжа».

Ще одна учасниця концерту, лауреат міжнародних конкурсів, студентка коледжу при Київській академії музики ім. Р.М. Глієра Анастасія Ніфантьева вже виступала в Харкові з молодіжним оркестром в листопаді минулого року. «Пропозиція Олександра Дворніченка знову виступити в Харкові стала для мене несподіванкою. – згадує Анастасія. – Я із задоволенням відгукнулася. Адже грати такі твори та ще разом з такими віртуозами – дуже корисно для мого розвитку».

У програмі концерту прозвучать два твори - Квінтет для кларнета і струнних ля мажор Вольфганга Амадея Моцарта і Квінтет для кларнета і струнних сі мінор Йоганнеса Брамса.

А вже у вівторок, 12 червня скрипаль Даніїл Австріх та віолончеліст Олексій Стадлер зіграють сольні партії на концерті МАСО «Слобожанський», що носить назву «Романтичні історії». Діонізіс Грамменос виступить на цьому заході вже в ролі диригента. У програмі концерту прозвучать твори композиторів-романтиків – Симфонія №3 «Шотландська» Фелікса Мендельсона і Концерт для скрипки та віолончелі з оркестром Йоганнеса Брамса, який стане прем'єрним у творчій біографії Олексія Стадлера.

Як зауважив Олександр Дворніченко, концерти симфонічної музики за участю музикантів такого рівня дуже рідко проходять не лише в Харкові, але і в Україні. До того ж, актова зала Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, в якій відбудеться захід, через її незвичайну конструкцію, володіє, на думку музиканта, унікальною акустикою, яку цілком можна порівняти з найкращими концертними залами країни.

Нагадаємо, що концерт камерної музики «Віртуозний квінтет» пройде 08 червня, в Будинку Алчевських, о 19:00. А у вівторок 12 червня в актовій залі Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України відбудеться концерт симфонічної музики «Романтичні історії». Початок - о 18:30.

Наступний виступ МАСО пройде в п'ятницю 22 червня. Це буде концерт під назвою «Вершини музичної класики», на якому прозвучать твори Вольфганга Амадея Моцарта, Франтішека Крамаржа і Сергія Прокоф'єва. Диригент - Роман Резнік (Норвегія).

comments powered by HyperComments