До Харкова з'їхалися музиканти з різних країн світу, щоб грати тут Брамса та Мендельсона

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 8 червня 2018, 16:15
8 та 12 червня в місті виступатимуть молоді та яскраві музиканти з США, Німеччини, Греції та України.
До Харкова з'їхалися музиканти з різних країн світу, щоб грати тут Брамса та Мендельсона

Загалом, харків'ян очікують аж два концерти, під час яких вони можуть насолодитися безсмертною музикою Брамса та Мендельсона. Сьогодні, 8 червня, відбудеться концерт камерної музики під навою "Віртуозній квінтет". А 12 червня пройде концерт симфонічної музики "Романтичні історії". За словами організаторів, симфонічна музика в обраних залах буде звучати особливо чарівно.  

"Я думаю, що це дуже прекрасна і романтична програма, — розповів грецький диригент Діонізис Грамменос, — ми маємо подвійний концерт для скрипки та віолончелі Брамса, ми маємо "Шотландську" Симфонію №3 Мендельсона. Цю частину він створив коли був у Шотландії. І вона увібрала багато образів цієї країни. Я вважаю, що ми маємо дуже прекрасну програму для цього концерту. І уже цікаву. Брамс і Мендельсон - це видатні композитори". 

Концерт "Віртуозний квінтет" пройде супроводі оркестру "Слобожанський". Грамменос розповів, що він щасливій працювати з цими музикантами. За словами диригента, у них є великий потенціал, який зростає та розвивається.  

Загалом, музичний склад цих двох концертів буде доволі інтернаціональним. В ньому беруть участь музиканти з різних країн світу — України, США, Німеччини, Греції. При чому, деякі з них поза сценою є хорошими друзями, тому проблем щодо співпраці у них не виникало.  

"Я дуже радий виступати, цей мій перший концерт в Харкові, —  підкреслив Олексій Стадлер, віолончеліст з Німеччини, — навіть два — один камерний, а інший з оркестром. І це радість зіграти не тільки з музикантами, але й з друзями. У нас буде дуже інтернаціональна компанія з різних країн. З моїми старими друзями та новими, з якими я познайомився тут. У нас поки що не було оркестрової репетиції. Але ми кожного дня зустрічаємося та граємо квінтетом. І це дуже інтенсивний цікавий процес . Особливо цікаво коли люди з різних країн зустрічаються. І за два-три дні їм потрібно досягти максимального результату. Це завжди живий процес". 

Такий ентузіазм також поділяє його колега скрипаль Данило Австріх: "Цього разу це особливий концерт, — підкреслив він, — у тому плані, що у Харкові зібралося декілька моїх близьких друзів. І ми всі разом будемо виступати. Бо зазвичай це просто колеги. Тому це все дуже приємно — і грати, і спілкуватися. Бо коли граєш з друзями, ти проводиш грань між виконанням та спілкуванням. Адже виконання — це продовження спілкування".  

Зокрема, самі музиканти залишились задоволені як затвердженим репертуаром, так і тим досвідом, який вони отримали під час численних репетицій: "Мені безумовно подобається ця музика, — заначила скрипалька Анастасія Ніфантьева, — , і для мене це перший досвід в камерному складі з кларнетом . Сам процес репетиції мене дуже надихає. Я би могла процитувати дуже красиву фразу одного учасника квартету , яка надихає мене на роботу. Він порівняв весь квартет з пляшкою вина. Коли перший скрипаль це етикетка, віолончель — це сама пляшка, а альт та друга скрипка —  це хороше вино. Так що ми будемо старатися, щоб наше виконання було достойним наших солістів".  

"Я би пішов на цей концерт, якщо хотів всередині себе  відчути якісь нові відчуття, — розповів Данило Австріх, — адже це класична музика, музика геніальних композиторів. Якщо слухати її уважно, а не просто копирсатися в телефоні чи розмовляти з сусідом,  якщо закрити очі та послухати, то ти можеш відчути емоції, які ти ніколи в житті не відчував. Це робить тебе багатшим, більш тонким. І ти по-іншому дивишся на світ. Це дуже сильно розвиває та розкриває".  

Довідка: концерт камерної музики «Віртуозний квінтет» пройде 8 червня, в Будинку Алчевських, о 19:00. А у вівторок 12 червня в актовій залі Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України відбудеться концерт симфонічної музики «Романтичні історії». Початок - о 18:30. 

comments powered by HyperComments