Диригент з Норвегії завершить свій концертний сезон виконанням Моцарта та Прокоф'єва в рідному Харкові

Середа, 20 червня 2018, 12:35
У п'ятницю, 22 червня, в Будинку Алчевських Молодіжний академічний симфонічний оркестр "Слобожанський" під управлінням диригента з Норвегії Романа Резніка зіграє концерт «Вершини музичної класики», в якому прозвучать твори Моцарта і Прокоф'єва. Після успішного виступу в королівському Альберт-холі Лондона, цим концертом норвезький диригент завершить свій концертний сезон.
Диригент з Норвегії завершить свій концертний сезон виконанням Моцарта та Прокоф'єва в рідному Харкові

Роман Резнік говорить, що один з найбільш знакових концертів в його житті відбувся саме в цьому сезоні – у складі Філармонічного Оркестру Осло він виступив на фестивалі «Бі-Бі-Сі Промс» в королівському Альберт-холі Лондона, і його виконання отримало високу оцінку в британській пресі. Попри щільний концертний графік, музикант знаходить час кілька разів на рік виступити в Харкові. Адже саме тут він народився і здобув музичну освіту. А одним з його перших вчителів був Художній керівник МАСО «Слобожанський», народний артист України Гаррій Абаджян. Професор Абаджян вважає Резніка своїм кращим вихованцем: «Серед усіх моїх учнів Роман досяг найбільших успіхів. Він завжди відрізнявся не лише неабияким талантом, а й цілеспрямованістю, працьовитістю і, буквально, «закоханістю» у фагот».

Кілька років тому Роман Резнік, ведучий фаготист Філармонічного Оркестру Осло (Норвегія), почав займатися ще й диригуванням. «Тяга до диригування з'явилася у мене пару років тому. Граючи протягом вісімнадцяти років в різних оркестрах під керівництвом різних диригентів, я часто ловив себе на думці, що виконувана програма, як на мене, має виконуватися трохи інакше, ніж в їх інтерпретації».

Гаррій Абаджян, котрий уважно стежить за музичною кар'єрою свого учня, відзначає, що Роман швидко прогресує як диригент, завдяки своєму таланту і професійному ставленню до справи. «У МАСО ми підтримуємо таланти, робимо все для того, щоб оркестранти росли і розвивалися. Проходить час і наші досвідчені музиканти починають допомагати вже новому поколінню оркестрантів в їх творчому розвитку. Ось і Роман, приїжджаючи до Харкова, щоразу допомагає молоді. Наприклад, 22 червня під його керівництвом кларнетисти Владислав Петрик і Лернік Хачатрян будуть грати соло". – розповідає художній керівник оркестру. Для Владислава це буде перший сольний виступ після закінчення консерваторії, а Лернік, студент цього навчального закладу, зіграє соло з оркестром вперше.

У програмі концерту прозвучать Симфонія № 40 Вольфганга Амадея Моцарта, Сюїта з балету «Ромео і Джульєтта» Сергія Прокоф'єва і Концерт для двох кларнетів з оркестром чеського композитора Франтішека Крамаржа. Характеризуючи програму концерту, Роман Резнік зауважив: «Моцарт і Прокоф'єв геніальні композитори. Знаменита сорокова симфонія Моцарта, напевно, найпопулярніший його твір, але також один з найскладніших для виконання. Музика Сюїти з балету «Ромео і Джульєтта» відома своєю красою, але водночас вимагає великої фантазії, щоб відобразити за допомогою оркестру дію балету. Тому, поєднання двох геніальних композиторів буде дуже цікавим».

Нагадаємо, що концерт «Вершини музичної класики» відбудеться 22 червня, в Будинку Алчевських, о 19:00. Наступний виступ МАСО пройде в п'ятницю 29 червня. Це буде концерт «Закриття концертного сезону 2017/18 МАСО «Слобожанський», на якому молодіжний оркестр знову зіграє музику Моцарта і Прокоф'єва, однак це будуть вже інші твори – Симфонія № 39 та Симфонія № 5 відповідно. А диригувати оркестром цього разу буде диригент з Києва Петро Товстуха.

comments powered by HyperComments