Скрипка XVIII століття, харківська композиторська школа та кольорове закриття. Філармонія запрошує на останні концерти сезону

П'ятниця, 22 червня 2018, 15:19
Програма червня в філармонії різноманітна та насичена. Це пояснюється і тим, що скоро закриття сезону, і прагненням максимально збагатити музичну культуру Харкова. Останнє характерно для кожного місяця, крім перерви між сезонами.
Скрипка XVIII століття, харківська композиторська школа  та кольорове закриття. Філармонія запрошує на останні концерти сезону

Тільки пролунав величний «Реквієм» у виконанні симфонічного оркестру, а через два дні — в одному концерті беруть участь одразу чотири музиканти з різних країн.

Отже, у неділю, 24 червня, пройде концерт симфонічної музики, диригент якого — Ендер Сакпінар — приїхав з Туреччини, солістки (віолончелістка Джі-Йон Ву та піаністка Ліра Чой) — з Південної Кореї, а соліст (скрипаль Антон Сороков) — з Австрії.

Ендер Сакпінар — головний диригент Стамбульського державного симфонічного оркестру, також багато гастролює з оркестрами, ансамблями та хорами в Туреччині й усьому світі (від Берліна та Венеції до Мехіко).

Антон Сороков — скрипаль-віртуоз, концертмейстер Віденського симфонічного оркестру, виступає в якості соліста в великих музичних столицях світу, зокрема, в Австрії, Німеччині, Швейцарії, Італії, Франції, Чехії й Японії. Антон Сороков грає на скрипці, створеній Джузеппе Гварнері дель Джезу 1731 року, що надається в оренду Віденському симфонічному оркестру Австрійським національним банком.

Зазначимо, що напередодні концерту з 12:00 до 12:45 пройде його відкрита репетиція — в рамках «Дня музики в Харкові». Ще один пункт «відкритої» програми — півгодинний органний концерт, який розпочнеться 23 червня о 13:30.

Проект «Харківські династії», що стартував у червні з концерту юних скрипалів з родини Удовиченко, знайшов відображення в останньому концерті місяця. У суботу, 30 червня, в філармонії прозвучить музика харківського композитора Віталія Губаренка (1934-2000): «Камерна симфонія №2 для скрипки з оркестром» і симфонія-балет «Liebestod». Планується, що концерт відвідає вдова композитора Марина Черкашина-Губаренко — харків'янка, дочка артистів «Березоля», музикознавець, музичний критик, педагог і лібретист.

Соло на концерті виконуватиме Мирослава Которович — скрипалька з музичної сім'ї, що продовжує професію батька, Богодара Которовича. Вона виступає з багатьма оркестрами України та світу, створює музично-театральні проекти, викладає в Національній музичній академії України.

Закривати 89-й музичний сезон в Харківській філармонії буде прем'єра — «Прометей» («Поема вогню») Олександра Скрябіна прозвучить зі світловою партитурою, як задумував автор. Композитор мав «кольоровий слух», тобто бачив ноти в кольорах, і прописав в симфонічної поеми «Прометей» партію світла — Luce — поряд з інструментальними партіями. Перший в історії людства авторський твір з використанням світломузики буде відтворено 5 липня на закритті сезону в філармонії. Напередодні, 4 липня, відбудеться закриття органного сезону.

Опісля на музикантів і слухачів чекають канікули, але вони не триватимуть довго — вже в середині серпня стартують літні концерти, а у вересні — ювілейний, 90-й сезон.

comments powered by HyperComments