МАСО «Слобожанський» завершить свій ювілейний сезон виконанням Моцарта та Прокоф'єва

Понеділок, 25 червня 2018, 17:17
У п'ятницю, 29 червня, концертом музики Моцарта і Прокоф'єва в Будинку Алчевських, Молодіжний академічний симфонічний оркестр "Слобожанський" завершить свій 25-й концертний сезон. Керувати оркестром буде диригент, композитор і піаніст з Києва Петро Товстуха.
МАСО «Слобожанський» завершить свій ювілейний сезон виконанням Моцарта та Прокоф'єва

Концертний сезон 2017/18 став двадцять п'ятим для МАСО «Слобожанський». Підводячи підсумки ювілейного сезону, заступник директора молодіжного оркестру Олександр Дворніченко зауважив, що для молодіжного колективу він ознаменувався низкою знакових подій. Успішний дебют оркестру на сцені Національної філармонії України в травні став визнанням його національного рівня. Для того щоб виступити з МАСО "Слобожанський", Харків вперше відвідали такі відомі музиканти, як переможець конкурсу «Євробачення-2008» кларнетист і диригент Діонісіос Грамменос, віолончеліст Олексій Стадлер, диригент Національного оркестру Франції Єско Сірвенд та інші, оркестр вперше зіграв програму з «легендою» світової джазової музики Аркадієм Шилклопером. Крім традиційних концертів класичної музики, молодіжний оркестр реалізував і не зовсім звичні для симфонічних колективів спільні проекти. В рамках відомого і улюбленого глядачами проекту «Симфо Хіп-Хоп» молоді музиканти грали з популярною групою ТНМК, з фігуристами школи олімпійського резерву підкорювали лід в проекті «Ice Symphony», з екскурсоводом і мистецтвознавцем Максимом Розенфельдом розповідали про життя та творчість видатного композитора на концерті «Дунаєвський. Пісня про веселий Вітер». Протягом сезону МАСО "Слобожанський" виконав понад тридцять унікальних концертних програм.

На завершальному концерті сезону диригувати МАСО «Слобожанський» запрошено київського диригента Петра Товстуху. У лютому цього року він вже виступав з оркестром і тоді його концерт, за відгуками глядачів, пройшов з великим успіхом. «Петро Товстуха відомий не тільки як диригент, але також як композитор - автор творів для флейти, фортепіано та органу, музики до кінофільмів, а також як піаніст. - розповідає директор оркестру Олена Єрьоміна. - Крім класики до кола його інтересів входить виконання сучасної авангардної імпровізаційної музики і музики в барокової манері. Він відрізняється витонченим диригентським смаком і оригінальною авторською манерою диригування».

За словами художнього керівника оркестру Гаррія Абаджяна, залучення до роботи з оркестром кращих майстрів диригентського мистецтва, що представляють різні національні школи симфонічного диригування, сприяє творчому зростанню оркестрантів, робить їх манеру виконання більш різносторонньою, розширює кругозір. Тому в МАСО відмовилися від постійного диригента, віддаючи перевагу роботі з запрошеними музикантами: «В різний час з оркестром співпрацювало багато відомих диригентів: Аллін Власенко, Кирило Карабиць, Теодор Кучар, Володимир Сіренко, Віктор Плоскіна, Єско Сірвенд, Діонісіос Грамменос, Тімоті Рейніш, Буркхард Ремпе, Крістофер Гейфорд та інші, кожен з яких зумів передати нашим молодим музикантам свій безцінний досвід і свої знання. Крім того, кожному диригенту притаманні своє бачення музичних творів і своя манера їх виконання, що робить концертні програми більш різноманітними і цікавими".

У програмі заключного концерту прозвучать симфонія №5 Сергія Прокоф'єва і симфонія №39 Вольфганга Амадея Моцарта. На думку постійної ведучої концертів оркестру, музикознавця Катерини Жигалової, тридцять дев'ята симфонія Моцарта є однією з вершин творчої спадщини великого композитора, це світлий життєрадісне твір, що оспівує радість буття, а п'ята симфонія Прокоф'єва - урочиста, монументальна і грандіозна за розмахом, в якій геніальність композитора проявилася у всій її величі.

Нагадаємо, що концерт «Закриття концертного сезону 2017/18 МАСО «Слобожанський» відбудеться 29 червня, в Будинку Алчевських, о 19:00.

comments powered by HyperComments