Музика Бетховена та скрипка Гварнері: концертний сезон Харківської філармонії буде яскравим

Вівторок, 26 червня 2018, 09:13
Завершення концертного сезону Харківської філармонії відзначається різноманітною та насиченою програмою.
Музика Бетховена та скрипка Гварнері: концертний сезон Харківської філармонії буде яскравим

Так, 24 червня в приміщенні Харківської філармонії пройшов симфонічний концерт за участі зарубіжних солістів. Керував оркестром Ендер Сакпінар, диригент Стамбульського державного  симфонічного. Це відомий музикант, який регулярно дає концерти в різних куточках світу. Як зазначає маестро, йому було приємно зіграти зі своїми харківськими колегами, яких він охарактеризував як "дуже хороших музикантів".  

У Потрійному концерті Бетховена взяли участь солісти з різних країн. Це був відомий концертмейстер Віденського симфонічного оркестру Антон Сороков, музикантки Ліра Чоі (фортепіано) та Джі-Йеон Ву (віолончель) з Південно Кореї.  

"Це дуже інтернаціональний концерт, — зазначив диригент, — у нас є двоє музикантів з Кореї, один з Англії  і я, з Туреччини. Музика є чудовою універсальною мовою, яка об'єднує різних людей по всьому світу".  

Уваги на цьому концерті заслуговував не тільки підбір композицій, а й музичні інструменти. Зокрема, Антон Сороков зміг зіграти на скрипці, роботі видатного італійського майстра  Джузеппе Гварнері.  

"Це Потрійний концерт Бетховена з трьома солістами, — розповів Антон Сороков, — я виконую партію на скрипці. Інструмент належить Австрійському національному банку. Це робота старинного італійського майстра Джузеппе Гварнері. Виконувати музику на ній чудово, це велика честь. Завжди залишається маса вражень . Це велике задоволення".  

"Треба розуміти, що скрипки Гварнері, як і скрипки Страдиварі — це музичні інструменти дуже високого класу, — розповіла Катерина Лозенко, лекторка-музикознавиця Харківської філармонії, —  їх ціна на аукціонах сягає мільйонів доларів. Найдорожчу скрипку Гварнері продали за 18 мільйонів доларів. Це не зважаючи на те, що він свого часу не був таким популярним, як Страдиварі. Але його скрипок залишилось менше. Тому вони також цінуються досить високо".  

У свою чергу Антон Сороков підкреслив, що нехай кожному музичному інструменту властива своя історія, але скрипка Гварнері є просто унікальною. Завдяки ній музикант може відчути особливий зв'язок з власним інструментом. Такі цінні скрипки э особливо чутливими, музика завдяки ним звучить сильно, а грати на них разом з оркестром —  це справжнє задоволення для будь-якого виконавця.  

Разом з тим, концерти на цьому не завершуються. Попереду «Камерна симфонія №2 для скрипки з оркестром» і симфонія-балет «Liebestod», які заплановані на 30 червня, та закриття органного сезону, яким можна буде насолодитися 4 липня. А завершиться 89-ий музичний сезон Харківської філармонії прем'єрою  симфонічної поеми "Прометей"  Олександра Скрябіна. Тоді, 5 липня, харків'яни та гості міста зможуть насолодитися першим в світі авторським твором, у якому була застосовна світломузика.  

comments powered by HyperComments