Серпень у Харківській філармонії: дует органістів з Італії, симфонічні хіти та плани на початок ювілейного сезону

Понеділок, 13 серпня 2018, 16:28
У всьому світі традиційно початок концертного сезону припадає на осінь, але Харківська обласна філармонія дарує музичне свято ще влітку, і одразу ж — органної музики.
Серпень у Харківській філармонії: дует органістів з Італії, симфонічні хіти та плани на початок ювілейного сезону

У середу, 15 серпня, виступатиме дует органістів з Італії — Сальваторе Пронесті та Лаура Саруббі. Обидва — знані музиканти.

Наприклад, Сальваторе Пронесті відомий своїми різностильовими імпровізаціями, а також органними транскрипціями музики для фільмів. Також він створив майстерню «Bottega Organaria» в Кремоні і вже понад 25 років займається будівництвом, відновленням і обслуговуванням органів.

Наступного дня, 16 серпня, відбудеться відкриття літнього сезону симфонічних хітів. Найулюбленіші класичні мелодії можна послухати ще й 25 серпня. До Дня Харкова філармонія готує органну програму, а на День Незалежності виступатиме інструментальний ансамбль «3 + 2». Протягом серпня проходитимуть вечір романсів, концерт органу та гобоя, є програма і для дітей. 

Зазначимо, що філармонія починає 90-й сезон. І перший захід проходитиме у серпні — відкриття хорового сезону припадає на останній день місяця. Колектив Академічного хору імені В. Палкіна підготував потужний різножанровий мікс: класику, етно-фолк, джаз і рок.

У вівторок, 4 вересня, в Харківській філармонії відбудеться відкриття концертного сезону. На нього завітає піаніст з Бельгії Віталій Самошко. Він народився та навчався у Харкові, але нині живе за кордоном, викладає у Королівській консерваторії міста Гент, концертує по всьому світу. Разом із симфонічним оркестром під керівництвом Юрія Янко Самошко виконає концерт для фортепіано з оркестром №3 Сергія Рахманінова — одне з найбільш технічно складних творів фортепіанного репертуару.

Також під час відкриття вперше в Харкові пролунає симфонія №1 Ігоря Стравінського. Її композитор писав у 1905-1907 роках під час навчання у Миколи Римського-Корсакова та присвятив учителеві. Перша скрипка, концертмейстер і диригент Харківської філармонії — народний артист України Ігор Шаповалов — хоча й відкриватиме свій 51-й сезон, цей твір виконуватиме вперше. 

Менш урочиста, але не менш цікава подія запланована на 5 вересня:  майстер-клас музичної імпровізації від Фабріса Ульрі. Цей французький піаніст після сумісного турне з Академічним симфонічним оркестром Харківської філармонії завітає до Харкова, щоб поділитися з музикантами та усіма охочими особисто розробленою методикою імпровізації. Вхід на захід вільний, Ульрі працюватиме з перекладачем.

comments powered by HyperComments