Харків’янам покажуть українське документальне кіно на актуальні теми

Четвер, 25 жовтня 2018, 16:45
В Харкові стартував Другий міжнародний кінофестиваль Kharkiv MeetDocs, присвячений документалістиці та проблемам українського Сходу.
Харків’янам покажуть українське документальне кіно на актуальні теми

Фестиваль документального кіно проходить в Харкові з 24 по 28 жовтня на кількох різних локаціях. Цього року організатори Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival дещо розширили межі програми та додали до документальних фільмів художні стрічки. Разом з тим вони будуть об’єднані спільною тематикою – це культура, проблеми та повсякденне життя Східної України. Зокрема, деякі стрічки будуть присвячені життю на прифронтових територіях.

«Для нас, кінематографістів, дуже важливо коли наші фільми дивляться, – розповіла директорка Kharkiv MeetDocs EUFF Євгенія Крігсхайм, – ми не просто зустрічаємося на фестивалі, а й розвиваємо себе як професіонали. Важливо також те, щоб наша аудиторія ходила на українські фільми. Я рада, що Харків став тим майданчиком Східного регіону, де кінематографісти можуть зустрічатися, створювати проекти та обговорювати їх, навчатися чомусь новому. Ми можемо подивитися на віхи не тільки українського, а й міжнародного кіно».

Протягом цих декількох днів мешканці та гості Харкова можуть побачити роботи кращих українських документалістів, а також іноземних гостей фестивалю. Загалом, програма фестивалю включає в себе 21 повнометражний фільм, серед яких є учасники престижних кінофестивалів. Це будуть стрічки не тільки з України, а й Німеччини, Ізраїлю, США, Польщі, Великобританії  

«Документальний фільм, ігровий – неважливо яка форма, – зазначила Крігсхайм, – важливо яка мова. А вона дуже тонка та живописна. Ми можемо говорити на гострі соціальні теми, які хвилюють наш Східний регіон в даний час».

Проблеми, які порушили учасники кінофестивалю, актуальні не тільки для України. Як вітчизняні, так і іноземні режисери присвячували свої роботи таким темам, як війна, екологія, права людини. А щодо, власне, українських гострих реалій, то тут слід згадати «Ампутацію» Лідії Стародубцевої та Ігоря Померанцева, «МІФ» Леоніда Кантера і Івана Яснія, «Донбас» Сергія Лозниці тощо.

Докладніше про програму фестивалю

comments powered by HyperComments