Харків‘янам показали «Торжество класики» під керівництвом норвезького диригента

Юлія Гуш  |  Понеділок, 5 листопада 2018, 16:49
Нещодавно в Будинку Алчевських харківські музиканти на чолі з диригентом з Норвегії Романом Резніком виконали твори з репертуару провідних оркестрів світу.
Харків‘янам показали «Торжество класики» під керівництвом норвезького диригента

Концерт «Торжество класики» відбувся за участі музикантів під керівництвом Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Керував ним Роман Резнік, ведучий фаготист Філармонічного Оркестру Осло (Норвегія). Свого часу він побудував блискучу кар'єру як оркестровий і солюючий музикант, а нині його запрошують виступити на таких відомих майданчиках, як Королівська Стокгольмська філармонія, Камерний оркестр Малера, оркестр «Концертхаус» (Берлін), Норвезька опера тощо. Якщо говорити про Харків, то для Резніка це вже четвертий концерт за участі оркестру «Слобожанський».

«Мені завжди приємно працювати з молодими музикантами, – розповів диригент, – я з ними ділюся з тим досвідом, який здобув за кордоном, коли працював в кращих оркестрах, з кращими диригентами, з кращими педагогами. Тому я стараюся поділитися тим досвідом. Який, на жаль, не всім доступний тут, в Україні. Бо не всі можуть дозволити собі навчатися на Заході. Тому для мене завжди велика честь та радість ділитися тією інформацією, тим досвідом. Та досягати певних результатів. Кожного разу все краще та краще – з цим оркестром».

Щодо репертуару концерту, то в той день лунала Концертна симфонія для гобоя, кларнета, валторни і фагота з оркестром Вольфганга Амадея Моцарта, Увертюра до опери «Сорока-крадійка» Джоаккіно Россіні, і Симфонія №5 Петра Чайковського.

«Симфонія Чайковського входить до репертуару всіх оркестрів світу, – розповів Роман Резнік, – вона є найбільш значимим твором. Тому дуже важливо, щоб всі оркестри його виконували. Окрім того, це чудова музика. І Чайковський, як вам відомо, також пов‘язаний з Україною. Його пращури були звідси, він відпочивав в місті Низи, де написав велику кількість своїх творів. Він також відпочивав в Кам‘янці, де написав балет «Лебедине озеро». Улюбленим композитором Чайковського був Моцарт. Тому я запропонував вставити в програму концертну симфонію, де брали участь солісти оркестру. І по традиції дуже гарне відкриття концерту – зіграти увертюру Россіні, який вводить в слухача в настрій».

За словами диригента, програмі концерту в більшій мірі притаманний позитивний, світлий настрій.

«В більшості композицій оптимістичний настрій, – зазначив він, – хоча в Чайковського починається тема року та долі. Але в кінці добро перемагає зло. Ця програма світла та радісна… На мій погляд, музика має бути глибокою, вона повинна надихати людей творити, жити, давати їм енергію. Музика в першу чергу – це величезний запас енергії. Тому вона має виконуватися з відповідною віддачею».

comments powered by HyperComments