Харків‘яни побачать надбання грузинського кінематографу

Понеділок, 12 листопада 2018, 17:06
19 жовтня в Харкові стартує 14-тий фестиваль Нового грузинського кіно.
Харків‘яни побачать надбання грузинського кінематографу

Захід присвячений 100-річнму ювілею встановлення дипломатичних відносин між Україною та Грузією. В його межах з 19 по 30 жовтня відбудуться покази фільмів відомих грузинських режисерів, які були неодноразово відзначені престижними міжнародними преміями. Під час фестивалю глядачі побачать п‘ять різних стрічок мовою оригіналу. Транслюватися вони будуть з українськими субтитрами.

Розпочнеться фестиваль з показу стрічки «Сповідь» режисера Зази Урушадзе. В ньому розповідається історія священика Георгія, який хоче навернути до релігії мешканців маленького села, куди він приїхав служити. Але для цього священик обирає нестандартний підхід – він організує кінопокази для селян. Та і вибір першої стрічки також є несподіваним – фільм «В джазі тільки дівчата» не має прямого стосунку до релігії. Але в ньому глядачі одразу находять певні паралелі зі своїми односельцями….

За словами Андрія Бочарнікова, організатора фестивалю в Харкові, всі фільми дуже різні і кожен глядач може обрати собі стрічку до смаку. Також він зазначив, що фільмографія фестивалю являє собою симбіоз масового та елітарного кіно.

«Фільми всі дуже цікаві, – розповів Андрій Бочарніков, – і їх цікаво дивитися не тільки більш дорослому поколінню, але й поколінню від 20-ти. Ми, на жаль, не так часто проводимо фестивалі та показуємо грузинське кіно. У нас дуже багато проходить інших фестивалів – німецького, польського, французького кіно. А грузинський фестиваль проходить не так часто як хотілося».

Фестиваль грузинського кіно проходить в Києві щороку. Проте відносно недавно його почали проводити ще в шести містах України – і, в тому числі, в Харкові.

«Зараз в прокат виходить дуже мало грузинського кіно, – розповіла Наталія Бєляєва, директорка кінотеатру «Планета Кіно» в Харкові, – але з‘явилася можливість показати щось оригінальне з країни, про яку ми мало знаємо і з якою ми тільки розпочали розвивати стосунки. То, відповідно, хочеться показати глядачам країну цю зсередини. Тому хтось прийде подивитися якісь історичні моменти, про які щось чув і тепер побачить на екрані. Хтось там був і хоче подивитеся на знайомі пейзажі. Кожен сам для себе відкриє Грузію з власного боку».

14-й фестиваль Нового грузинського кіно пройде з 19 по 23 листопада у кінотеатрі «Планета Кіно» (ТРЦ «Французькийбульвар», вул. Академіка Павлова 44 Б).

comments powered by HyperComments