До Харкова повернулася картина, втрачена ще за часів Другої світової

Четвер, 29 листопада 2018, 13:03
Картина буде зберігатися в Харківському художньому музеї.
До Харкова повернулася картина, втрачена ще за часів Другої світової

Картину видатного українського художника Сергія Васильківського «Етюд з будинком» знайшли наприкінці 2016 року. У Києві під час ХІІ засідання змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей німецькою стороною була повернута картина Васильківського. Її ще в воєнні роки вивезли з міста.

Посол з особливих доручень Федерального міністерства закордонних справ ФРН Міхаель Янсен передав картину співголові змішаної українсько-німецької комісії - першому заступнику Міністра культури України Світлані Фоменко.

Це повернення стало результатом конструктивної та кропіткої співпраці України і Німеччини у рамках зазначеної змішаної комісії. В Міністерстві культури України зазначають, що найближчим часом там планують повернути картину до Харківського художнього музею для постійного зберігання та експонування, що є знаковою подією в житті музею. Там вона зберігатиметься на постійній основі.

Українська сторона висловила подяку німецькій стороні за цей шляхетний крок та висловила сподівання на подальшу співпрацю в напрямку розшуку втрачених культурних цінностей.

Довідка. Відомий український художник Сергій Іванович Васильківський, уродженець Харківської області, залишив по собі гідний набуток для українського мистецтва - майже 3000 робіт, в останні дні життя півтори тисячі з них передав Харківському художньому музею (більшість з них була втрачена в роки Другої світової війни). Сьогодні в музеях і приватних збірках нараховують біля 500 його творів.

comments powered by HyperComments