“Схід читає”: харків’янин Сергій Жадан разом з іншими літераторами підтримає бібліотеки

Юлія Гуш  |  Четвер, 17 січня 2019, 18:31
В межах проекту відбудеться 13 зустрічей в містах Луганської та Донецької областей, які мають на меті активізувати культурне життя бібліотек.
“Схід читає”: харків’янин Сергій Жадан разом з іншими літераторами підтримає бібліотеки

В Україні стартував проект “Схід читає”, організований Благодійним фондом Сергія Жадана та Українським інститутом книги за підтримки МФ “Відродження”. В його межах група українських письменників відвідає 13 міст Луганської та Донецької області, де на базі місцевих бібліотек вони проведуть відкриті зустрічі.  

“Коли минулого року Інститут української книги запустив величезну програму заради підтримки книжок українських видавництв і передачі їх українським бібліотекам, ми вирішили також приєднатися, — розповів Жадан, — тому що дуже важливо наповнювати фонди бібліотек свіжими та новими виданнями, які стоять на полицях книгарень. Але не менш важливо нагадати читачам, які вже забули що таке бібліотека: що бібліотеки працюють, що вони є, що в них є новинки. Тому ми вирішили приєднатися до цієї ініціативи”. 

За словами письменника, цей проект покликаний перетворити бібліотеки на культурні осередки, а також наповнити їх новими виданнями. Тому до його реалізації будуть залучатися українські письменники — як дорослі, так і дитячі. Серед них Євген Положій, Андрій Курков та Іван Андрусяк.  

За словами Жадана, він вже не один рік співпрацює з бібліотеками Донецької та Луганської області. Письменник відзначив, що нині вони перебувають в скрутному становищі і змушені боротися за своє існування, не кажучи вже про нові книги чи нових читачів.  

“З 2014 року стало видно, як багато з’явилося різних ініціатив, — заначив Жадан, — на рівні якихось інституцій з’являються хаби, культурні центри, з'являються якісь ініціативи. Якщо говорити суто про бібліотеки, то є цілий ряд прикладів, коли вони дійсно ставали потужними культурними центрами. До мого рідного Стробільська переїхала Луганська бібліотека. Це місце, куди завжди ходить багато людей. Багато молодих. Ще щось на зразок хабу. Але разом з тим там є книги, там фонди наповнені новою літературою, свіжою літературою. І це страшенно симпатично”.  

Сьогодні літератори вирушили в перший тур проекту ”Схід читає”. Вони за два дні мають відвідати бібліотеки Сватового, Станиці Луганської, Щастя та Старобільська. 

comments powered by HyperComments