Кращі «духовики», прем'єри творів та інструменти епохи бароко. Унікальний концерт відбудеться в Харкові

Середа, 13 березня 2019, 12:39
У п'ятницю, 15 березня, в Будинку Алчевських відбудеться концерт «Блиск і розкіш духових інструментів» в якому солюючі партії будуть виконані на духових інструментах в супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Вперше в Харкові прозвучать твори Джузеппе Тореллі, Георга Вагензейля, Франца Данці. Серед інструментів - унікальні альтовий тромбон і пікколо. Це копії музичних інструментів епохи бароко.
Кращі «духовики», прем'єри творів та інструменти епохи бароко.  Унікальний концерт відбудеться в Харкові

Подібного концерту в Харкові не було ніколи, стверджує автор його концепції, викладач класу тромбона і професор кафедри духових та ударних інструментів і оперно-симфонічного диригування Харківської консерваторії Олег Федорков. У ньому все унікальне - програма, музиканти і навіть музичні інструменти – альтовий тромбон і флейта-пікколо. Це копії інструментів епохи бароко. «Духові інструменти завжди користувалися особливою любов'ю слухачів. - розповідає музикант. - А в Європі зараз спостерігається сплеск інтересу до духової музики і це не дивно. Останні 50-60 років сольне виконання на духових інструментах стрімко прогресує. Вдосконалюються інструменти, розширюються їх можливості, а це підштовхує вдосконалюватися і музикантів, дає їм можливість більш повно розкрити свій талант».

У концерті «Блиск і розкіш духових інструментів» презентувати публіці свій талант будуть кращі «духовики» нашого міста, а Харківська школа гри на духових інструментах - одна з кращих в Європі, вважає художній керівник МАСО «Слобожанський», народний артист України Гаррій Абаджян. Серед них такі талановиті виконавці як лауреат багатьох міжнародних конкурсів кларнетист Владислав Петрик, і фаготистка Олена Патарикіна. Олена, на думку Гаррія Артушевича - справжній феномен. Хоча вона ще вчиться в 10 класі Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату, але за рівнем майстерності, її вже можна поставити врівень з багатьма професійними виконавцями. «Ідея провести концерт духової музики відразу знайшла гарячу підтримку у наших молодих музикантів - згадує Гаррій Абаджян, - адже для них це чудова можливість проявити себе, та й сольні партії вони виконають у супроводі симфонічного оркестру. Звичайно, музикувати з оркестром непросто, але це дозволяє виконавцю розкрити свої солюючі якості найкраще. Твори при цьому звучить більш яскраво і барвисто, що надихає музикантів і дуже подобається публіці».

Програма унікального концерту насичена творами, які раніше не виконувалися на концертних майданчиках міста, стверджує Олег Федорков. Це Концерт Джузеппе Тореллі для труби і пікколо з оркестром, Концерт для тромбона з оркестром Георга Вагензейля, Концертино для кларнета і фагота Франца Данці. А Концертино для тромбона композитора XIX століття Фердинанда Давіда вперше звучатиме в оригінальній обробці, з елементами джазу. Справжньою окрасою програми стане екзотично-джазова сюїта «Падишах» сучасного композитора Олега Облова, у виконанні брас-квінтету. Ведучий концерту – професор кафедри духових та ударних інструментів і оперно-симфонічного диригування Харківської консерваторії Олег Федорков, диригент - Юрій Яковенко.

Нагадаємо, що концерт «Блиск і розкіш духових інструментів» відбудеться в Будинку Алчевських (Палац культури ГУ Національної Поліції в Харківській області) в п'ятницю 15 березня. Початок о 19:00.

Наступні виступи МАСО теж пройдуть в Будинку Алчевських, але вже в кінці березня. На весняних канікулах МАСО «Слобожанський» запрошує на серію незвичайних концертів під назвою «Оркестр дітям. Казковий світ класики», з репертуаром для дітей. Концерти пройдуть в четвер 28 березня і в п'ятницю, 29 березня. В один день відбудеться по два концерти, початок о 11:00 та о 16:00. У програмі заходу прозвучать твори Баха, Моцарта, Чайковського, Штрауса, Леонтовича та інших.

Придбати квитки на концерт можна:

comments powered by HyperComments