Харків‘янам представлять здобутки французького кінематографу

Юлія Гуш  |  Вівторок, 19 березня 2019, 15:30
В Харкові стартує фестиваль “Дні Франкофонії”, в межах якого відбудуться покази стрічок франкомовних режисерів.
Харків‘янам представлять здобутки французького кінематографу

З 21 по 27 березня в Харкові буде проходити фестиваль "Дні Франкофонії", який стане передумовою для більш масштабної події – Французької весни. За словами Тимоте де Майара, директора Альянс Франсез Харків, цього року програма обох фестивалів буде дуже багатою та різноманітною. В їх межах будуть представлені різні мистецькі напрямки Франції.  

Образотворче мистецтво, наприклад, буде представлене декількома виставками. Музичний напрямок, з якого і розпочнеться Французька весна, потішить відвідувачів класикою та джазом. Зокрема, в Літературному музеї буде представлена інсталяція, пов‘язана з французькою мовою. А 20 квітня в парку Горького відбудеться вулична лірична вистава для людей будь-якого віку.

Зокрема, значне місце фестивалю "Дні Франкофонії" займатиме саме французький кінематограф. З 21 по 27 березня в кінотеатрі "Планета кіно" відбудуться покази стрічок франкомовних режисерів. Всі фільми транслюватимуться мовою оригіналу з українськими та російськими субтитрами.

"Дні Франкофонії – це міжнародний фестиваль, направлений на популяризацію франкомовної культури, – розповів організатор фестивалю Андрій Бочарников, – на захист свободи слова, рівності, культурного різноманіття. В програму фестивалю увійшли сім фільмів".

За словами маркетолога кінотеатру "Планета кіно" Максима Довгополова, в Харкові сьогодні чимало школярів та студентів вивчають французьку мову. Для них особливо буде цікаво перевірити свої знання за переглядом кіно. Він також зазначив, що урочисте відкриття відбудеться 21 березня о 18.30. Відвідувачам обіцяють шоу-програму, виступи танцювальних колективів з різних країн світу та дегустацію нової марки французького вина.

Одним з перших буде фільм “Витівки Софі”, знятий за книгою графині Софії Сегюр. За словами Тимоте де Майар, це чудовий фільм для всієї родини. Також він відмітив фільм про підлітків під назвою “Розбещеність”.

“Фестиваль “Дні Франкофонії” несе в собі чимало цінностей, – підкреслив де Майар, – і одна з цінностей, яку він несе – це різноманіття. Мені здається, що сьогодні французька мова вже давно вийшла за рамки Франції. І цей фільм говорить про молодь, про соціальну спільність дітей, які з різних країни приїжджають до Франції. І цей документальний фільм – він дуже добрий та приємний. Я вважаю, що те, що нас об‘єднує – це мова, на якій ми розмовляємо. І те, що мені здається важливим в період виборів в Євросоюзі, коли народи намагаються розділити – якраз показувати такі фільми, повні ентузіазму, які показують як жити разом”.

Докладніше про програму фестивалю

comments powered by HyperComments