Шахтарі та міф: Харків‘янам покажуть «Какофонію Донбасу»

Юлія Гуш  |  Понеділок, 15 квітня 2019, 16:34
Документальний фільм буде вперше показаний на території Східної України.
Шахтарі та міф: Харків‘янам покажуть «Какофонію Донбасу»

15 квітня о 19:00 в приміщенні Fabrika Space відбудеться допрем’єрний показ документального фільму «Какофонія Донбасу». За словами режисера Ігоря Мінаєва, така назва відсилає до совєтського фільму 30-х років «Ентузіазм: Симфонія Донбасу». І якщо та стрічка в суто пропагандистській оспівувала колективізацію та індустріалізацію, то фільм Манаєва цілком присвячується «шахтарському» міфу часів Совєтського союзу.

«Це фільм про те, як створювалася совєтська міфологія про шахтарів, – розповів режисер, – ця тема завжди була дуже важливою. Про те, яким чином був побудований один з основних совєтських міфів і яким чином він став руйнуватися. Це те, про що ми робили картину. Про це можна говорити дуже багато. Донбаські шахтарі завжди знаходилися на вершині цього грандіозного міфу».  

Фільм також розповідає про трагічні наслідки подібної міфології. За словами Мінаєва, свого часу СРСР і будувався на подібного роду міфах. Саме через це їх сьогодні дуже важко руйнувати.

Продюсер фільму Юрій Леута розповів, що робота над стрічкою тривала весь 2017 рік. До неї увійшли фото та відео з київського архіву, які охоплюють період з 30-х до 90-х років минулого століття. У фільмі також можна побачити інтерв‘ю з мешканцями Донбасу, частині з яких довелося покину дім через переслідування на початку 2014-х років.

Як зазначив Леута, даний фільм в першу чергу присвячений проблемам Донбасу, проте він буде актуальним для всіх регіонів: «Незважаючи на те, що там присутня назва «Какофонія Донбасу», його проблематика значно ширша за проблеми цього регіону», – переконаний продюсер.

За словами Леути, покази «Какофонії Донбасу» вже відбулися в Києві та Одесі. Побачили стрічку і за кордоном – в Іспанії, Німеччині та Польщі. Заплановано показати стрічку в Колумбійському університеті. Загалом, всі ці покази були добре сприйняті аудиторією. За словами авторів фільму, це означає, що його меседжі були сприйняті правильно.

comments powered by HyperComments