У Харкові відбудеться диригентський дебют всесвітньо відомого скрипаля

П'ятниця, 19 квітня 2019, 16:56
У середу, 24 квітня, сцені Будинку Алчевських, здійсниться дитяча мрія музиканта - спробувати себе в диригуванні. Даніїл керуватиме МАСО «Слобожанський» а сольні партії зіграє скрипаль Олексій Семененко – володар звання «Артист нового покоління» за версією BBC.
У Харкові відбудеться диригентський дебют всесвітньо відомого скрипаля

У програмі концерту «Шедеври епохи романтизму» прозвучать твори композиторів-романтиків - Концерт для скрипки з оркестру Брамса і симфонія №8 Дворжака. Початок - о 19:00.

Концерти скрипаля з Німеччини Даніїла Австріха сьогодні з успіхом проходять на концертних майданчиках Південної і Північної Америки, Європи та Азії, а творча співпраця пов'язує його з такими іменитими музикантами як Давид Герінгас, Іцхак Перлман, Яша Нємцов, Федір Бєлугін і, навіть, Хосе Кареррас. Саме з всесвітньо відомим тенором, в 2008 році, Даніїл записав дует до альбому «Energia». А ось спробувати себе в диригентському мистецтві скрипаль мріяв з 10 років, з того дня, коли він вперше зіграв з оркестром.

«Мій перший виступ у супроводі оркестру відбувся в 1995 році. – згадує музикант. – Я грав "Весну" Вівальді та до сих пір не можу забути те почуття безмежної радості, яке відчув, коли вперше в житті почув за спиною не фортепіано, а цілий оркестр. З тих пір спробувати себе в диригуванні стало моєю мрією». На якомусь етапі своєї творчої кар'єри Даніїл особливо гостро відчув, що одного тільки голосу скрипки йому вже не вистачає, для того, щоб в музиці висловити всі свої почуття і переживання: «Диригування дає можливість глибше зануритися в багате і глибоке звучання оркестру. Воно дозволяє постійно взаємодіяти з оркестрантами, чого ти не можеш в такій же мірі як соліст».

Особливо приємно Даніїлу, що цей диригентський дебют відбудеться саме в Харкові і з МАСО «Слобожанський». Адже Харків одне з його улюблених міст, де люди, вважає музикант, ще не розучилися по-справжньому цінувати культуру. Та й з Молодіжним оркестром диригента пов'язує великий досвід спільних виступів і довголітня дружба. А сольні партії концертної програми виконає ще один друг Даніїла - скрипаль Олексій Семененко. «З Олексієм ми дружимо вже багато років. Дуже хотілося розділити радість диригентського дебюту з близьким другом. Крім того, він чудовий скрипаль – лауреат багатьох міжнародних конкурсів, в тому числі і престижного конкурсу імені королеви Єлизавети, а також володар звання «Артист нового покоління» за версією телерадіомовної корпорації BBC і один з небагатьох музикантів, що грають на скрипці Страдіварі». Сам Олексій родом з Одеси, але зараз, як і Даніїл, живе в Німеччині. У Харкові останній раз виступав 7 років тому, в дуеті з піаністом Олегом Полянським на сцені філармонії, а з МАСО «Слобожанський» зіграє вперше.

першому відділенні концерту «Шедеври епохи романтизму» Олексій Семененко, вперше у своїй творчій біографії, виконає Концерт для скрипки з оркестром композитора-романтика – Йоганнеса Брамса. Скрипаль вважає твір однією з вершин класичної музики, яку кожен музикант повинен підкорити. А ось для диригента Данила Австріха концерт Брамса - один найулюбленіших творів. Саме його він грав на своєму першому концерті з МАСО ще в 2012 році. З того пам'ятного концерту і почалася тісне творча співпраця Данила з молодіжним колективом. У другому відділенні – прозвучить Симфонія №8 Антоніна Дворжака. «Після того, як ти чуєш першу мелодію цієї симфонії, з нею вже складно розлучитися. – каже Даніїл Австріх. - А, крім того, Дворжак і Брамс були хорошими друзями, і саме Брамс допоміг з просуванням музики свого чеського колеги. Тому у нас на концерті виходить подвійний союз – мій з Льошею і Дворжака з Брамсом».

Нагадаємо, що концерт «Шедеври епохи романтизму» відбудеться в середу, 24 квітня, в Будинку Алчевських (вул. Жон Мироносиць, 13). Початок - о 19:00.

А наступний виступ МАСО «Слобожанський» відбудеться в уже в Палаці студентів Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого в п'ятницю, 10 травня. Це буде концерт «Містична « Червона скрипка», на якому американська скрипачка Елізабет Піткерн зіграє на одному з найзнаменитіших інструментів Страдіварі – «Червонiй скрипці». Початок о 19:00.

Придбати квитки на концерт можна:

в касі МАСО «Слобожанський», тел .: 706-17-16, адреса: вул. Жон Мироносиць, 13 (офіс оркестру).

Інтернет-білет

Karabas

comments powered by HyperComments