В Харкові стартує виставка унікальних видань Гната Хоткевича

Вівторок, 23 квітня 2019, 11:13
На виставці будуть представлені видання з особистого архіву українського письменника.
В Харкові стартує виставка унікальних видань Гната Хоткевича

23 квітня о 19.00 в Харківському ЛітМузеї відкриється виставка експонатів із архіву українського письменника, музиканта, науковця, театрального діяча Гната Хоткевича, розстріляного у Харкові в 1938 році за рішенням особливої трійки УНКВС.

Частину цих експонатів у 1990-х привезла з Франції до Харкова його дочка Галина, а 7 книг, за її заповітом, передає Харківському ЛітМузею представник Європарламенту, громадянин Франції Грегорі Жульєн.

Передача експонатів відбудеться одразу після відкриття о 18.30 в садку ЛітМузею художньої інсталяції “Автономні зони поезії” від  творчого колективу ALIS в рамках Французької весни в Харкові

Серед книг, які Франція передає Україні, — перше видання відомої повісті Хоткевича «Камінна душа» (Чернівці, 1911), його же «Гетьман Іван Мазепа» (1917) і «Спомини з революції 1905 року» (1926), а також рідкісне видання п`єси  «Шакунтала» (1884) індійського поета Калідаси, яку Хоткевич перекладав.

Архів Хоткевича, як і багато інших архівів репресованих письменників, має непросту історію. Свого часу радянська система доклала багато зусиль, щоби подібні архіви зникли, а про їх власників забули. І тільки завдяки мужності дружини і дочки митця – Платоніди і Галини – книги, рукописи, фото, документи хоча би частково збереглись.

Зі спогадів дочки Хоткевича Галини: «… що робити з архівом, від кого берегти? «Свої», як вогню, боялися приймати й зберігати, а німці спалили б його. Семененко допоміг у вантажному вагоні відвезти, поки можна було, до Львова.

Все наше майно, тобто батьків архів – скрині з рукописами, книги, скринька з малюнками, три бандури – завантажили у половину вагона […] Більшу частину архіву позносили з мамою до центрального музею (де й лежав він з написом «не трогать» аж до кінця 1950-х років), а особисті речі Хоткевича, малюнки, бандури поїхали в скринях з нами далі […] З Лодзі виїжджали наспіх […] Якось увечері вся група опинилась на вокзалі перед заповненим потягом. Заштовхує мене тьотя Оля, а я кричу: «Архіви треба завантажити, архіви!..» – «Архіви повезуть товарним, як і досі возили».

Сьогодні більша частина архіву письменника зберігається у Львові. Окремі матеріали досі повертаються до Харкова - разом із пам`яттю про Гната Хоткевича.

Ірина Григоренко, директорка Харківського ЛітМузею: «У 1995 році в одному з листів Галина Хоткевич писала про свої сподівання повернути родинну садибу Хоткевичів і створити там музей свого батька. Сьогодні маєток - філія Харківського ЛітМузею, з експозицією, присвяченою Гнату Хоткевичу. В садибі, як і хотіла Галина Гнатівна, діють фольклорні гуртки для маленьких височан. Але музей постав перед викликом, адже садиба потребує термінових серйозних реставраційних робіт. Сподіваємось, за участі міста і області ми відновимо меморіальний маєток видатного харків`янина»

Під час відкриття виставки музейні співробітники розкажуть про знайомство з Галиною Хоткевич та створення музею в садибі Хоткевичів у селищі Високому, Грегорі Жульєн розповість про свою місію – повернення книг з архіву письменника до Харкова, театр-студія «Арабески» представить перформанс “В дорозі на Париж”.

Пам`ять є там, де є люди, які хочуть пам`ятати.

План заходів 24 квітня

У САДУ

18.30 – відкриття виставки «РОЗКВІТ СЛІВ.  Автономні зони поезії в Харкові» від колективу ALIS

в рамках Французької весни 2019

У МУЗЕЇ

19.00 – директорка музею Ірина Григоренко представляє музейні предмети з архіву Гната Хоткевича, які повертаються з Франції в Україну

19.05 - представник Європарламенту Грегорі Жульєн розповідає про повернення книг з архіву письменника Гната Хоткевича в Харківський ЛітМузей

19.10 - відкриття виставки «Повернення Хоткевича»

19.20 - театр-студія «Арабески» представляє перформанс “В дорозі на Париж”

19.45 - директор музею Ірина Григоренко розповідає про філію музею – маєток Хоткевичів у Високому

19.50 – керівник Харківського кобзарського цеху Кость Черемський грає на бандурі

20.00 – видавець Олександр Савчук представляє сучасні видання, присвячені Хоткевичу

comments powered by HyperComments