У Харкові пройде "Етно-паті", присвячене українській культурі XVIII століття

Вівторок, 10 вересня 2019, 14:13
Надихнувшись успіхом Всеукраїнського фестивалю вертепів "Вертеп-фест", його організатори вирішили не зупинятися на досягнутому і розширити тему популяризації народних традицій. Так народилася ідея проекту "Дев'ять життів традиції", в рамках якого 14 вересня в Харкові пройде захоплююча інтерактивна програма "Етно-паті в Літмузеї".
У Харкові пройде "Етно-паті", присвячене українській культурі XVIII століття

Як передає PR agency "Bagels&Letters", завдяки задіяним у сюжеті елементам відомої поеми І. Котляревського "Енеїда" , “Етно-паті” стане рідкісною можливістю зануритися в атмосферу культури України XVIII століття, обіцяють організатори заходу. Гості зможуть відчути її через кухню, одяг, ігри, пісні, танці, які були в ті часи. Родзинка програми - автентичні слобожанські строї з приватних колекцій. Хедлайнер заходу - етно-рок гурт "Яри". Вхід на "Етно-паті" з 18:00 до 22:00 безкоштовний.

Організатори форуму-семінару "Дев'ять життів традиції" – БО “Благодійний фонд "Харків з тобою " – переконані, що культурний базис необхідний українському народу, щоб відчувати ґрунт під ногами, усвідомлювати свою єдність. Форум-семінар присвячений обміну досвідом у сферах вивчення та просування народних традицій. Він збере ентузіастів з різних куточків України, зацікавлених у необхідності не лише зберігати, але й популяризувати особливості культурної спадщини кожного з регіонів. А “Етно-паті” – це яскрава складова семінару, покликана продемонструвати його учасникам можливості популяризації традицій, а всім харків’янам – красу, музичність і чарівність нашої культурної спадщини.
“У кожного покоління традиції трансформуються, зазнають змін, – впевнена Олена Рофе-Бекетова, координаторка-керівниця проекту, директорка БО “Благодійний фонд "Харків з тобою ". – Але, навіть змінюючись, вони є тими стержнями, які пронизують суспільство, допомагаючи зберігати ідентичність – те, що і є Україною. Підтримати їх і передати далі, як естафету – саме в цьому ми бачимо головну мету проекту "Дев'ять життів традиції"

Ідея “Етно-паті” плавно витекла з фінального заходу "Вертеп-Фесту 2019" – “Етновечорниць”. Вони зібрали на своїй локації більше шестисот людей – представників колективів ІІІ Всеукраїнського фестивалю вертепів з різних регіонів України, до яких приєдналися представники восьми етнічних спільнот нашого міста. Такий формат фольклорного свята мав величезний успіх, але це був закритий захід суто для учасників “Вертеп-фесту”. Цього разу БО “Благодійний фонд "Харків з тобою " запрошує всіх бажаючих.
“Ми пропонуємо новий формат культурного дозвілля для харків'ян та гостей міста, – розповідає керівниця заходу “Етно-паті” Ірина Маркевич. – Отримавши досвід успішного проведення "Етновечорниць", ми захотіли створити нову традицію в Харкові, щоб поділитися радістю і добрим настроєм з усіма харків’янами та гостями міста. Тому ми надаємо людям можливість відчути надихаючу приналежність до своєї багатої історії і культурної спадщини”.

Локацією проведення заходу був обраний один з найпопулярніших та демократичних культурних хабів міста – Харківський ЛітМузей. На відвідувачів “Етно-паті” чекає спеціальна інтерактивна програма, в якій задіяні елементи знакового для української культури твору "Енеїда" Івана Котляревського. Організатори впевнені, що захід буде цікавим людям різного віку і уподобань. Перші дві години “Етно-паті” будуть присвячені різноманітним розвагам. Так на “Старосвітському бенькеті за Енеїдою” гості заходу зможуть дізнатися, як приготувати автентичні страви за унікальними рецептами, знайденими в архівах. А на одному з майстер-класів “Модного шпаціру” навчат вив'язувати традиційний головний убір українських жінок – намітку. Кожен охочий зможе взяти участь в іграх, які були описані на сторінках поеми або створені співробітниками ЛітМузею за мотивами твору.

“В цьому році 9 вересня Івану Котляревському виповнюється 250 років, і це важлива для України дата, – впевнена співробітниця ЛітМузею та модераторка “Етно-паті” Тетяна Пилипчук. – “Енеїда” наповнена нашою традиційною культурою, тому показати її через цей літературний буде дуже доречним. Як традиції існують в сучасному житті, і як вони визначають нас сьогодні? Приходьте на “Етно-паті”, щоб разом пошукати відповіді на ці питання”.

Унікальною подією заходу стане майстер-клас із застосуванням колекції автентичних старовинних традиційних строїв Лівобережної України. Гості зможуть дізнатися, як правильно їх носити і поєднувати елементи традиційного вбрання з сучасним одягом. Вести майстер-клас будуть самі власниці колекції – пластунки куреня "Степові Відьми", засновниці ГО "Дерево-Життя" Ірина Маркевич та Ірина Голубєва, та Лідія Калашникова – фешн-консультантка проекту.

“Ми почали збирати колекцію, коли звернули увагу на диспропорції представлення нашого регіону в етнографічному просторі України, – розповідає Ірина Голубева. – Одним з жахливих наслідків Голодомору стало те, що зараз недостатньо відомо про слобожанські національні традиції, бо мало залишилося і артефактів, і творів нематеріальної культурної спадщини. Ми прагнемо популяризувати слобожанський стрій по всій Україні. Тобто, даєм можливість доторкнутися до традицій в прямому сенсі цього слова. Строї потрібно носити, пісні співати. Традиції будуть жити лише тоді, коли знову стануть частиною сучасного життя”.

Також на “Етно-паті” передбачена цікава музична програма зі старовинною музикою у виконанні харківського бандуриста Назара Божинського та майстер-класом з побутових народних танців. Продовжуючи започатковану “Етновечорницями” традицію, також будуть представлені кілька етнічних спільнот Харкова. Зокрема, азербайджанська познайомить з особливостями національної кухні і традиційного весільного вбрання.

А у 20:00 почнеться концерт – для всіх гостей заходу гратиме етно-рок гурт “Яри”. Тож організатори запрошують всіх бажаючих у суботу, 14 вересня з 18:00 до 22:00 на подвір'я ЛітМузею, щоб почути, побачити, доторкнутись і навіть спробувати на смак традиції України XVIII століття.

Програма “Етно-паті”:

З 18:00 до 20:00 майстер-класи та ігри

“Модний шпацір”:

- Майстер-клас з сучасного використання традиційного одягу.

- Майстер-клас із вив’язування наміток

“Старосвітський бенькет за Енеїдою”:

- Приготування старовинних страв на вогні.

- Знайомство з меню зі сторінок “Енеїди”.

Ігри:

- Картярськи розваги

- “Панас”

- “Тісна Баба”

- “Рай. Пекло”.

- “Кордони: “свій” - “чужий””

Старовинні музика та танці

З 20:00 до 22:00 концерт етно-рок гурту “Яри”

На Етно-паті також буде працювати кейтерінг, де можна буде придбати напої, порося на вертелі, пиріжки, ковбаски, тощо.

Сторінка події на Facebook

comments powered by HyperComments