II Конкурс оформлювачів вітрин в Харкові оголосив переможців (ФОТО)

Понеділок, 7 вересня 2020, 11:02
В Харкові відбувся фінал ІІ Конкурсу оформлювачів вітрин. Перебіг цих творчих змагань видався досить складним, адже випав на час всесвітньої пандемії. Через карантин конкурсантам довелося адаптувати вже готовий декор під нову тему, проявивши неабияку творчу кмітливість. Тож всупереч всім складнощам, організатори змогли довести Конкурс до кінця і визначити його переможців, які отримали грошові сертифікати.
II Конкурс оформлювачів вітрин в Харкові оголосив переможців (ФОТО)

Переможці конкурсу

ІІІ місце посіли флористи-декоратори Юлія Єльчіщева і Олександра Дацько, ІІ — дизайнерка поліграфії Надія Величко, а переможцями стала сімейна команда декораторів Дмитра і Надії та їх доньки Надії Софієнко. Ні в кого з трійки лідерів не було до Конкурсу досвіду в вітриністиці, та попри це, професійне журі високо оцінило їх роботи.

Вітриністика в нашій країні — напрямок малоосвоєний і водночас цікавий та перспективний. Знаючи з власного досвіду, наскільки важливо розвивати це мистецтво в Україні, ТРЦ «Дафі» ініціював і провів в Харкові вже ІІ Конкурс оформлювачів вітрин, оголосивши його початок у лютому 2020 року. До участі в Конкурсі зареєструвалися представники різних напрямків в візуальному мистецтві. На фінальному етапі їм було запропоновано оформити за своїми ескізами реальні вітрини в ТРЦ «Дафі» на тему «Великдень”. Бюджет на декорування, однаковий для всіх учасників, був виділений організаторами. Та саме напередодні монтажу вже готових композицій стався карантин.

В липні, всупереч всім складнощам, змагання вітриністів продовжилися з новою темою «Літо у великому місті». Перед учасниками стояло непросте завдання: переосмислити оздоблення великодніх вітрин, адаптувавши їх під нові умови Конкурсу. «Звісно, ми дуже переймалися за наших конкурсантів, адже це було непростим випробуванням їх здібностей — ділиться директорка з маркетингу всеукраїнської мережі ТРЦ «Дафі» Наталія Борисова. — В той же час, оформлювач вітрин повинен відрізнятися нестандартним мисленням, вміти виходити за рамки шаблонів і пристосовуватися до обставин. Цей Конкурс став своєрідним тест-драйвом на реалії професії і результати виявилися достойними».

Отже, під час фіналу Конкурса професійне журі у складі головної художниці  Харківського театру ляльок ім. В.Афанасьєва Наталії Денисової, переможців І Конкурсу Вікторії Тєлєтьєн і Юрія Штайди, консультанта з проектування магазинів, візуального мерчандайзингу і рітейл-брендингу Віталія Степаненко та засновника дизайн-студії  DIZ-A-STUDI Олександра Непочатова визначило імена трьох переможців:

ІІІ місце і сертифікат на 3 500 грн для покупок в ТРЦ «Дафі» отримала команда Юлії Ельчіщевої і Олександра Дацько, представників Лабораторії флористики і декору Fleur Enerji. Їх вітрина «Стиль та релакс» для магазину чоловічого одягу Bugatti набрала 158 балів.

ІІ місто і сертифікат на 4 500 грн отримала дизайнерка Надія Величко. Її вітрина «Портал в море» для магазину чоловічого одягу Zingal Riche набрала 169 балів.

І місце і сертифікат на 5 500 грн отримала сімейна команда Дмитра і Надії та їх доньки Надії Софієнко, представників майстерні декору DECOR Forever. Їх вітрина «Портал дивовижних вражень» для магазину одягу для активного відпочинку і туризму Weekender набрала 170 балів.

Команда Юлії Ельчіщевої і Олександра Дацько отримала також Приз глядацьких симпатій — сертифікат на 1 000 грн для покупок в ТРЦ «Дафі», набравши 1 100 лайків в глядацькому голосуванні. Також судді відмітили конкурсні вітрини магазинів Devergo&friends — роботу дизайнерки Ольги Люліної і «Акцент» — оформлення дизайнерки інтер'єрів Анни Гергеши. Ці конкурсантки набрали по 155 балів, зовсім трохи не досягнувши до трійки лідерів. 

Жюрі

«Дуже хвилювалися за наші результати, адже всі конкурсанти були приблизно однакового рівня: з досвіду роботи, творчих здібностей, професіоналізму, — розповідає переможиця Надія Софієнко. — Журі не робило нам поблажок, оцінюючи строго і в той же час професійно, і це підняло рівень Конкурсу на ще більшу висоту. Тому раді, що перемогли в таких гідних змаганнях. Рекомендую всім, хто хоче спробувати себе в вітриністиці, взяти участь в Конкурсі в наступному році. Він дає колосальний поштовх для розвитку, за який ми дуже вдячні ТРЦ «Дафі».

В тому, що це прекрасна нагода розширити свої можливості, впевнена й одна з суддів Наталія Денисова: «Добре, що цей Конкурс в принципі існує. Що ТРЦ «Дафі» дає нагоду конкурсантам спробувати свої сили і проаналізувати результат. Вважаю, це дуже крутий шанс, а далі вже все залежить від самих учасників. І справа не в тому, хто виграв, а хто програв. Вони всі переможці, тому що ризикнули спробувати себе в чомусь новому».

В Україні мало професійних вітриністів навіть у великих містах. В тому, що цю професію необхідно розвивати, впевнений член журі Конкурсу Віталій Степаненко: «У мене з'явилися питання не тільки до конкурсантів, а й до власників магазинів: починаючи від цінників, закінчуючи підсвіткою. Хоча, якщо побродити по ТРЦ «Дафі», можна побачити дуже хороші приклади працюючих вітрин. Тому хотілося б залишити послання не тільки учасникам Конкурсу: вітриністика є цілим комплексом завдань, над якими варто працювати, щоб це мистецтво вийшло у нас в Харкові на гідний рівень».

Автор фото - Віктор Височін

comments powered by HyperComments