«П’ятий Харків» повертається: лекційно-дискусійна програма у пошуках міста

Вівторок, 8 вересня 2020, 14:46
«Мріяти містом: у пошуках П’ятого Харкова» — 18 вересня о 19:00 харків’ян запрошують у садок ЛітМузею (Багалія, 6) на першу з подій нового лекційно-дискусійного циклу.
«П’ятий Харків» повертається: лекційно-дискусійна програма у пошуках міста

Участь у першій розмові братимуть письменник і громадський діяч Сергій Жадан, куратор і арт-критик Борис Філоненко та літературознавиця, директорка Інституту критики професорка Тамара Гундорова. Мова піде про різні образи й сутності Харкова, які часто входять в суперечку між собою, його візії й орієнтири. Поштовх до розмови — чотири образи Харкова, сформовані свого часу професором Юрієм Шевельовим. До дискусії також запрошують представників/ць різних харківських громадських ініціатив, міської ради та медіа.

А 19 вересня о 19:00 також у ЛітМузеї Тамара Гундорова, одна з найвідоміших сучасних дослідниць гуманітарного циклу, прочитає лекцію «Вітер зі Сходу: орієнталізм Миколи Хвильового», в якій говоритиме як про «західництво» Хвильового, так і його концепцію «азіатського ренесансу» і роль в ньому Харкова.

Вхід на обидві події вільний.

Проєкт «П’ятий Харків», заснований 2016 року Сергієм Жаданом, Ярославом Маркевичем, ЛітМузеєм і Bagels&Letters, повертається — цього разу у вигляді лекційно-дискусійної програми. Її мета — дати містові можливість проговорити себе: поставити незручні запитання і спробувати спільно знайти відповіді. Протягом нового сезону мова йтиме, зокрема, про стратегію й візію Харкова, його множинні ідентичності, використання публічного простору, особливість харківських політичних еліт, впливові і невидимі спільноти, політику пам’яті та інші важливі речі, які визначають сучасне місто. Організатори також прагнуть сформувати певне експертне коло з представників/ць різних ініціатив та інституцій, які творять це місто, тож запрошують їх долучатися до дискусій.

5 Харків – це про майбутнє. Майбутнє, яке формується вже сьогодні. Яким буде це місто? Яка його візія? Чи є в нього загалом стратегія? — запитує Сергій Жадан у свого роду маніфесті проєкту. — Нам хочеться спробувати спільно окреслити можливі варіанти розвитку Харкова, свої можливості впливати на цей розвиток, ствердити не просто дотичність до цього міста, але свою за нього відповідальність».

Якщо в першому сезоні спікер(к)ами були переважно літератор(к)и з інших міст (Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Курков та інші), то цього разу ними стануть переважно дослідники/ці гуманітарного циклу, урбаніст(к)и, громадські діячі/діячки. Більшість — із Харкова. Але будуть і особливі запрошені гості — такі як учасниця першої дискусії, професорка Тамара Гундорова: фахівчиня з постколоніяльної та ґендерної критики, теорії літератури, літературного модернізму і постмодернізму, популярної літератури та кічу.

«Юрій Шевельов – постать складна, як і саме двадцяте століття. Він є чи не найпослідовнішим борцем з українською провінційністю, блискучим есеїстом, іроніком і театралом, а також людиною аісторичною, як називав себе. Він творить свої маски та іпостасі (Шевельов – Шерех – Гр.Шевчук), щоб вислизати з історії. Та водночас історія затягує його, перетворює то на діяча, то на жертву, примушує вибирати та йти на компроміси. В певному сенсі, Шевельов – протеїчний український інтелектуал, Фауст двадцятого віку», — окреслює поштовх до розмови Тамара Гундорова.

Співорганізаторка проєкту Іванна Скиба-Якубова обіцяє: на наступних дискусіях зустрічатимуться люди зі значно більшими ідеологічними й естетичними розбіжностями: «Це місто, на щастя, формують дуже різні люди, з різним баченням світу. І наша задача — розірвати комфортні бульбашки, в яких ми всі ізольовані, аби побачити одне одного і спільно творити місто, комфортне всім».

Тетяна Пилипчук, співкоординаторка «П’ятого Харкова», говорить, що проєкт має розвинутися і як дослідницький: «Ми сподіваємося на розвиток у майбутньому спільних дослідницьких проєктів із ХНУ ім. Каразіна та іншими вузами, бо в багатьох питання історії, культурної антропології, інших соціально-гуманітарних наук у нас — біла пляма».

Кураторка програми, історикиня Ірина Мацевко, вважає, що «П’ятий Харків» має стати однією з відправних точок для пошуку нових ідентичностей і образів міста, площадкою для довгої, глибокої і не завжди приємної розмови про те, яким є місто сьогодні, як воно працює зі своїм минулим і чи має візію на майбутнє».

Співініціатор проєкту, бізнесмен і громадський діяч Ярослав Маркевич переконаний: «П’ятий Харків» об’єднає навколо себе людей, які відчувають свою відповідальність за це місто і з ним пов’язують долю своїх дітей, бізнесу, наукових досліджень, культурних проєктів, зрештою — власної комфортної старості. Дослідницька ж частина програми стане підґрунтям для спільних проєктів та альтернативної презентації Харкова в Україні і в світі».

Стежити за анонсами «П’ятого Харкова» можна на сторінках проєкту у Фейсбуці та Інстаграмі, та сторінках партнерів — ЛітМузею та Bagels&Letters. Вхід на всі заходи є й буде вільним; програма може бути відтермінована через карантинні обмеження.

comments powered by HyperComments