У Харкові починається найцікавіше

Четвер, 17 грудня 2020, 09:03
Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського – новий кейс Міжнародного Kharkiv Music Fest, що після успішного минулорічного дебюту, вочевидь став його постійним резидентом.
У Харкові починається найцікавіше

Конкурс молодих композиторів присвячено пам’яті видатного українського композитора Бориса Лятошинського, 125 річниця якого святкується цього року.

«З-поза найвидатніших українських композиторів Лятошинського можна без перебільшення назвати титаном вітчизняної музичної спадщини, – коментує директор конкурсу Іван Пахота. – За часи радянського минулого України ім'я і значення Лятошинського було змаргіналізовано і, фактично, принижене. Нашою задачею є популяризація творчості Майстра: українські молоді митці мають знати про цього композитора значно більше, ніж його фото на стінах музичних шкіл».  

Основне завдання конкурсу – створення мистецького простору і можливостей реалізації в майбутньому молодих композиторів. Минулого року до розгляду членами журі було допущено 55 конкурсних робіт, а  саме - 33 партитури у молодшій групі та 22 партитури у старшій.  Наймолодшій учасниці конкурсу було всього 10 років. Не дивлячись на те, що конкурс проводився вперше, йому вдалося отримати всеукраїнський масштаб. Твори надходили з усіх куточків країни - Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Луцька, Маріуполя, Запоріжжя, Покровська, Кривого Рогу etc.

Цього року лауреати конкурсу так само візьмуть участь у гала-концерті, що відбудеться в рамках фестивалю Kharkiv Music Fest 7-25 квітня 2021 року.

Конкурс молодих композиторів відрізняється не тільки великим призовим фондом (для переможців передбачені грошові премії: від €200 до €500 у молодшій групі та від €500 до €1000 – у старшій) і можливістю почути свій музичний твір у виконанні світових музикантів та колективів, але й міжнародним складом журі, до якого увійшли:

  • Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща) – провідний педагог з композиції в Польщі. Будучи абсольвентом Генріка-Міколая Ґурецького та Олів'є Мессіана, є беззаперечним авторитетом як теоретик сучасної світової музики і автор видатних монументальних творів;
  • Олександр Щетинський (Харків, Україна) - один із ключових українських композиторів сучасності, на його рахунку сім опер і більш як сотня музичних творів, серед яких є навіть саундтреки до фільмів; 
  • Олександр Ґрінберґ (Дюссельдорф, Німеччина), що має потужні харківські коріння, а нині викладає музичну теорію та фортепіано у приватній музичній школі Маріни Хейфец у Дюссельдорфі. У творчому доробку - оркестрові, камерні та хорові твори, опуси для різних інструментів соло, його музика звучить на престижних  музичних фестивалях по всьому світі;
  • Микола Гобдич (Київ, Україна) - хоровий диригент, засновник і керівник муніципального Камерного хору «Київ», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України;
  • Алла Загайкевич (Київ, Україна) - видатний фахівець в сфері акустичної та електронної музики, педагог, її твори вирізняє передовсім полікультурність та мистецький космополітизм, поєднання непоєднуваного, відхід від мейнстрімних тенденцій.  

Цікавою відмінністю конкурсу є те, що він анонімний – всі роботи подаються під псевдонімами.

Професор Еуґеніуш Кнапік, керівник кафедри композиції і теорії музики в Музичній академії ім. Кароля Шимановського в Катовіцах, який як і Алла Загайкевич, буде журити другий рік поспіль сказав: «Щиро тішуся, що став членом журі цього прекрасного Конкурсу молодих композиторів, які, як показав результат, вже зовсім не є дітьми. Коли дізнався, що на конкурс Лятошинського учасники подаватимуться шляхом мережі інтернет, а звіти з оцінками членів журі так само – з радістю захотілося посісти місце члена журі; в іншому випадку, напевне, я відмовився б. Такий спосіб роботи журі є максимально прозорим і об’єктивним: ми не знали ні імен, ні року народження, ні навіть статі автора. В цілому можу сказати, що українська молодь є дуже креативною і твори, які я судив, були непоганими. Подекуди дуже добрими. В більшості з них бачу сильний вплив творчості Шостаковича та Лятошинського, що мене не дивує».

До участі у конкурсі запрошуються громадяни України, яким на час його проведення виповниться не більше 17 повних років у молодшій групі та 18-33 роки - в старшій, відповідно. Цей віковий ценз було розширено, враховуючи досвід минулорічного, першого конкурсу.

Для молодшої групи має бути поданий твір для голосу і фортепіано, тривалістю 8-12 хв. Для старшої - твір для змішаного хору a capella тривалістю 12-18 хв. Твори в обох групах мають бути створені на слова українських авторів українською мовою, список яких буде подано в умовах конкурсу, розміщених на сторінці kharkivmusicfest.com в розділі «конкурс композиторів». До участі в конкурсі допускаються твори, які були написані не раніше 2016 року. Один конкурсант може подати не більше 2-х творів. Конкурс не має вступного внеску, усім учасникам гарантуються рівні права та можливості. Для участі в конкурсі потрібно заповнити онлайн-форму зголошення участі в конкурсі:

«Ідея проведення цього конкурсу в моїх думках майоріла вже давно, – розповідає Іван Пахота. –  В світі є чимало подібних конкурсів, які орієнтовані на молодь-резидентів своїх держав. В Україні теж є багато обласних, місцевих композиторських конкурсів, але вони орієнтовані на вже конкретно визначених конкурсантів, і часто на їх викладачів: і про справедливість і прозорість тут не йдеться. Крім того, наша молодь не сприймає композицію як фах, можливість в майбутньому самореалізуватись в цій царині. Конкурс Лятошинського має на меті підтримати і дати поштовх до професійного майбутнього українських композиторів».

comments powered by HyperComments