У Харкові очікується беспрецедентний сонатний марафон: є питання

Вівторок, 11 травня 2021, 21:58
В рамках «KharkivMusicFest 2021» уперше в Україні відбудеться безпрецедентна подія – «Сонатний марафон». Протягом двох днів у форматі марафону 20 кращих піаністів України виконають всі 32 сонати Бетховена.
У Харкові очікується беспрецедентний сонатний марафон: є питання

«Сонати для фортепіано створювались Бетховеном протягом усього його життя: перші були написані в ранній молодості, а остання завершена незадовго до смерті, – розповідає Катерина Лозенко, музична менеджерка фестивалю. – В репертуарі видатних піаністів вони з’явилися ще два століття тому – найпершим великим виконавцем сонат Бетховена ще на початку ХІХ століття був піаніст-віртуоз, видатний композитор-романтик Ференц Ліст. Сьогодні 32 сонати Бетховена визнані значним надбанням людства».

15 та 16 травня увесь цикл фортепіанних сонат Бетховена виконають кращі піаністи України, а також їх колеги з Германії, Австрії, та Ізраїлю. Серед них – Народні артисти України: Юрій Кот (Київ), Йожеф Ермінь (Львів), Оксана Рапіта (Львів); Заслужені артисти України: Мирослав Драган (Львів), Геннадій Дем’янчук (Київ), Євген Ржанов (Київ), Анна Сагалова (Харків), Марія Пухлянко (Київ); Лауреати міжнародних конкурсів: Дмитро Чоні (Австрія), Антоній Баришевський (Київ), Ілля Овчаренко (Ізраїль), Роман Лопатинський (Київ), Максим Шадько (Харків) та ін.

Кожний марафонний день триватиме з 10 до 21 години. Придбав квиток на один день «Сонатного марафону», відвідувачі можуть самі обирати свою «музичну дистанцію» – скільки концертів прослухати.

«Якщо говорити, чому ми обрали саме формат марафону, то це обумовлено тим, що для Бетховена (головного «героя» фестивалю) фортепіанні сонати були особливим жанром, – коментує Катерина Лозенко. – Він писав їх протягом всього життя, але нечасто виконував на концертах. З одного боку вони були, можна сказати, особистим щоденником композитора, а з іншого – своєрідною творчою лабораторією для пошуків та експериментів».

Так як «Сонатний марафон» подія безпрецедентна, у багатьох бажаючих його відвідати виникає ряд питань, пов'язаних з форматом, часом проведення марафону, можливістю зробити перерву тощо. Тому організатори підготували відповіді на актуальні питання.

Концертний день сонатного марафону починається о 10 і закінчується о 21. Треба сидіти на концерті увесь цей час?

Ні. Кожного дня заплановано 3 концерти: о 10:00, о 14:30 і о 19:00. Між ними 2,5-годинні перерви, під час яких можна встигнути погуляти у парку Шевченка, зустрітися з друзями, сходити на виставку тощо. Крім того, Ви можете прийти на 1-й концерт о 10:00 й на 3-й концерт о 19:00, або лише на якийсь один з них – у будь-якому випадку Ваші квитки дійсні увесь день.

Якщо я запізнюся після перерви між концертами, чи пустять мене до концертної зали?

Звичайно. Треба буде просто дочекатися кінця виступу виконавця і зайти (а за потреби вийти) під час оплесків.

Я можу прийти тільки на виконання моєї улюбленої сонати? Коли виконують «Місячну сонату»?

Авжеж, розклад на кожний день марафону є в описі заходу на фейсбуці, на нашому сайті, а також на сайті інтернет-білету. Можна обрати свою сонату і прийти лише на неї. Просто треба заходити та виходити під час оплесків, щоб не заважати виконавцям та слухачам. «Місячна соната» прозвучить в неділю 16 травня на початку концерту о 19 годині.

Чи буде працювати буфет філармонії? Можна буде підзарядитися кавою не виходячи з філармонії?

Так, випити кави, перекусити можна буде в чудовій філармонійній атмосфері. Для новачків: буфет на другому поверсі, є багато столиків, можна навіть встигнути попрацювати або дописати курсову у перерві між концертами.

comments powered by HyperComments