У Харкові відбудеться один з наймасштабніших концертів фестивалю KharkivMusicFest

Вівторок, 15 червня 2021, 17:55
17 червня відбудеться закриття фестивалю KharkivMusicFest-2021.
У Харкові відбудеться один з наймасштабніших концертів фестивалю KharkivMusicFest

Фінальним концертом стане концерт «Ода до радості», що є одним з найбільш масштабних та насичених концертів фестивалю за глибиною та експресивністю.
У програмі вечора — виконання найвідомішої симфонії Людвіга ван Бетховена Симфонії №9, а також прем’єра у Харкові «Страстей за Тарасом» Євгена Станковича.

Величні твори віденського та сучасного українського класиків прозвучать у виконанні найвідомішого хорового колективу України — Національної хорової капели України «Думка», та головного оркестру країни — Національного симфонічного оркестру України. Обидва колективи мають понад 100-літню історію, і є амбасадорами української культури за кордоном.

За диригентським пультом визнаний український маестро, Народний артист України Володимир Сіренко. З 1990 року він є диригентом Національного симфонічного оркестру України. Як гостьовий диригент працював з Royal Philharmonic Orchestra, оркестром Sinfonia Varsovia, Єрусалимським симфонічним оркестром, симфонічними оркестрами Краківської, Московської, Санкт-Петербурзької філармоній, та іншими. Виступав на відомих сценах: Концертгебау (Амстердам), Центр Мануеля де Фалья (Гранада), Зал Народової філармонії (Варшава), Барбікан хол та Кадоган хол (Лондон), Сеул–Арт–Центр (Корея), Рой Томсон хол (Торонто), Театр на Єлисейських Полях (Париж), Великий зал Московської консерваторії, Великий зал Санкт-Петербурзької філармонії.

Відкриється концерт твором «Страсті за Тарасом» Євгена Станковича — видатного українського композитора, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка. Твір був написаний у 2013 році до 200-літнього ювілею Тараса Шевченка. Сама назва «Страсті за Тарасом» відсилає нас до величних пасіонів Йоганна Себастьяна Баха, що оповідають про страждання Христа. Як зізнається автор «Страсті...» для мене — досить незвичний музичний твір. Було бажання на основі творів Кобзаря створити музичну квінтесенцію духовного, актуального, соборного начал». Твір написаний для симфонічного оркестру, хору та солістів. Сольні партії виконають солісти Національної опери України Дмитро Кузьмін (тенор) і Олександр Бойко (баритон).

«З моменту народження KharkivMusicFest в 2018 році вибір української музики був завжди послідовний, вивірений й обгрунтований, — розповідає продюсер національної концертної програми фестивалю KharkivMusicFest Олександр Пірієв.   — У програмі фестивалю цього року відзначу три імені: Мирослав Скорик, Сергій Борткевич й Євген Станкович. Ці імена не вимагають додаткової реклами, вони стали невід'ємною складовою культурного життя взагалі. Саме тому їх твори стали частиною концертної програми фестивалю. І саме тому в завершенні фестивалю на сцені великої зали Харківської філармонії поряд з Дев'ятої Симфонією Бетховена, прозвучить монументальний твір Євгена Станковича «Страсті за Тарасом», в основі якого тексти Тараса Шевченка».

Другий номер концертної програми — Дев’ята симфонія Бетховена. Цей твір вважається одним з найвидатніших в історії світової музичної культури, що виражає гуманістичні та волелюбні ідеали людства. Для втілення своєї грандіозної ідеї Бетховену здалося мало симфонічного оркестру: він хотів оспівати братерство всіх людей світу, об'єднаних в єдиному пориві радості і свободи, і для цього ввів у фінал симфонії хор і солістів. Саме тему фіналу Дев’ятої симфонії «Ода до радості» було обрано гімном Європейського союзу. На закритті KharkivMusicFest-2021 cольні партії бетховенського шедевру виконуватимуть солісти Національної опери України: Оксана Крамарєва (сопрано), Анжеліна Швачка (меццо-сопрано), Дмитро Кузьмін (тенор), Сергій Магера (бас).

Дата: 17 червня,
Початок: 19.00
Місце: Харківська філармонія, вул. Римарська, 21

 

comments powered by HyperComments