Ювілейний кінофестиваль Kharkiv MeetDocs оголосив переможців

Вівторок, 5 жовтня 2021, 13:08
П’ятий Міжнародний кінофестиваль Kharkiv MeetDocs, що відбувся з 26 вересня, по 2 жовтня, оголосив переможців конкурсних програм та пітчингу.
Ювілейний кінофестиваль Kharkiv MeetDocs оголосив переможців

Церемонія нагородження відбулася 1 жовтня у харківському Promodo HUB.

Організатори фестивалю отримали 283 заявки на участь з 17 країн світу, 42 з яких були відібрані для участі в конкурсних програмах фестивалю. Переможці були визначені в межах Міжнародного конкурсу (6 фільмів), Національного конкурсу (6 фільмів) та Конкурсу українського короткометражного незалежного кіно «Бардак» (30 фільмів). На пітчинг фестиваль отримав 50 заявок проєктів повного ігрового метра на стадії девелопменту.

«Сьогодні останній глядацький день, коли ви можете подивитися фільми-переможці. Насправді, підготовка фестивалю – це дуже складний процес і цього року ми це відчули як ніколи. Тому ми щиро дякуємо нашим глядачам, учасникам, партнерам. І особливо – Держкіно та Федеративному Міністерству закордонних справ Німеччини, завдяки яким все відбулося», – директорка фестивалю Євгенія Крігсхайм.

Переможцем Національного конкурсу, який цього року відбувся вдруге, став фільм «Земля Івана» режисера Андрія Лисецького. Стрічка розповідає про Івана Приходька, одного з останніх народних художників України. Членами журі конкурсу виступили міжнародні експерти: Нільс Бьокамп, режисер, продюсер, шоуранер документальних фільмів, Бріджит О’ші, засновниця Асоціації документальних фільмів у Європі, членкиня консультативних рад B2B Doc та DMZ Docs, та Лукас Пітшайдер, режисер, засновник та керівник кінофестивалю Dolomitale Film Festival.

 

«Цей документальний фільм — це більше, ніж просто портрет однієї цікавої людини, та подорож до коріння українського мистецтва. У нас, як у представників інших країн, складається враження, що ми заглянули в душу країни. Режисер майстерно поєднує особистий та художній підхід з прекрасною картинкою та зворушливою музикою», — зазначило журі.

 

Спеціальну відзнаку від журі отримав фільм «Собаки хороших людей не кусають» режисерки Анастасії Максимчук.

 

«Це подорож героя, під час якої через несправедливість і вразливість тварин, демонструється жорстокість світу, в якому ми живемо. Важливий фільм, в якому перетинаються дослідження, мистецтво та людство», — прокоментували свій вибір члени журі.

 

Переможець Міжнародного конкурсу — стрічка «Віддалений гавкіт собак» режисера Сімона Леренґа Вільмонта. Фільм спостерігає за долею 10-річного Олега, чиє життя перевернулося догори ногами через війну на сході України. Найкращий фільм обрали глядачі шляхом голосування на офіційному сайті фестивалю. Цього року тема міжнародного конкурсу — «Україна очима світу» — присвячена 30-тій річниці незалежності України.

 

Володарем призу глядацьких симпатій став фільм «Будьмо, гей. Діалоги про гідність» режисерів Євгена Лєсного та Андрія Трашкальова. Фільм побудований на розмові чотирьох зовсім різних людей,  яких об’єднує гідність.

 

Дизайн статуеток переможців розробляла харківська студія AZA NIZI MAZA.

 

В Конкурсі українського короткометражного незалежного кіно «Бардак» змагались 30 стрічок, серед яких найкращий фільм обрали глядачі на сайті фестивалю. Ним став анімаційний фільм «Оригамі» (2021) від команди Zajno, що розповідає історію чоловіка, який втратив дружину, і занурився у мистецтво оригамі. Найкращим фільмом за рішенням членів журі став експериментальна стрічка режисерки Олени Гудкової S[QUARE]D (2021).

 

Спеціальні відзнаки від членів журі конкурсу також отримали:

S[QUARE]D (2021), реж. Олени Гудкової від композитора, режисера, сценариста та лауреата «Бардака» 2019 Олександра Шимка за «концептуальність і глибину ідеї, тонке символічне художнє втілення, вишукане переосмислення звичних образів, музикальність в монтажі і унікальну атмосферу»,

Romani dance (2020), реж. Віталія Гавури від докторки наук з соціальних комунікацій та професорки кафедри управління соціальними комунікаціями ХНЕУ ім. Семена Кузнеця Вікторії Чекштуріної за «вражаючу силу характеру, відвертість й чесність молодої жінки, цікаві художні прийоми, через які розкриті деталі весільного ритуалу ромів»,

«Вася Клюквін» (2021), реж. Олексія Кисельова від режисера та сценариста Олександра Онуфрієва за «позитивний погляд на сіру буденність».

 

Спеціальні відзнаки від фестивалю отримали:

«Жах, яке щастя» (2021), реж. Артура Садовникова та Олени Кутінової за «вірність обраному способу оповіді»,

«Потeрпи трішки» (2020), реж. Олени Гончаренко за «здатність вражати».

 

За рішенням журі, фіналістом пітчингу кінопроєктів в межах індустріальної секції Meet Film Industry став проєкт режисерки Оксани Войтенко та продюсерки  Катерини Кармаліти «Вільна людина. Горизонт». Проєкт отримав грошовий приз у розмірі 25 000 гривень, меценатом якого виступив член журі пітчингу співзасновник кінокомпанії Real Pictures, креативний продюсер Original Content та куратор напрямку Starlight Originals у медіахолдингу StarLightMedia Олексій Гладушевський. До складу журі також увійшли народний артист України та лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Сергій Буковський, та продюсерка компанії Star Media та, голова Експертної ради Української телевізійної академії Вікторія Бурдукова.

 

Партнер фестивалю компанія StarMedia визначила свого переможця — фільм «Кінбурн. Територія вільних» режисерки Єлизавети Буряк. Проєкт отримав особливий приз — безоплатне навчання на будь-якому курсі в StarMedia School.

 

В межах індустріальної секції також пройшли майстеркласи та воркшопи представників української та світової кіноіндустрії: сценариста Антона Базелинського, продюсерок Надії Грачової, Вікторії Бурдукової та Леонори Пащенко, продюсера Нільса Бьокампа, режисера Тараса Дроня, культурної менеджерки Бріджит О’ші.

 

Глядачі також мали можливість поспілкуватись з творчими групами фільмів позаконкурсної програми: «Стоп-Земля» (2021), «Із зав’язаними очима» (2020), «Треба ще вижити» (2021), «Сіль з Бонневілю» (2020), «Цей дощ ніколи не скінчиться» (2020).

 

В останній день фестивалю, 2 жовтня, гості фестивалю можуть переглянути фільми-переможці в офлайн-форматі у харківському Invite HUB. Глядачі телеканалу Simon також матимуть можливість переглянути знакові фільми різних років про події на Сході України в межах програми Meet Retrospective по 3 жовтня включно.

 

Фестиваль Kharkiv MeetDocs 2021 пройшов за підтримки Auswärtiges Amt (Федеративне міністерство іноземних справ Німеччини) та Державного агентства України з питань кіно.

 

Офіційний сайт

Facebook

Instagram

 

Kharkiv MeetDocs — міжнародний кінофестиваль документальних та ігрових фільмів, що фокусується на культурі, проблемах і повсякденному житті східних областей України. Програми фестивалю включають покази найкращих фільмів таких фестивалів як Sundance Film Festival, Berlinale, Festival international du film de Cannes, номінантів та лауреатів премії «Оскар». Kharkiv MeetDocs заснований у 2017 році, ідеологиня і директорка фестивалю — кінопродюсерка Євгенія Крігсхайм. Головна мета фестивалю — популяризація українського документального та ігрового кіно, розширення меж українського кіноглядача та культурний розвиток Східної України.

 

Цього року Kharkiv MeetDocs пройде з 26 вересня по 2 жовтня в змішаному онлайн та офлайн форматі. До програми фестивалю увійде національний та міжнародний конкурс ігрового й документального повнометражного і короткометражного кіно, спеціальні покази та національні прем’єри, а також індустріальна секція, яка складатиметься з воркшопів, майстер-класів та творчих зустрічей з професіоналами індустрії.

 

Організатори фестивалю: Media Frontline e.V., ГО «Тинк Тенк Юкрейн».

Партнери фестивалю: ПотомуЧто, The Thursday Company GmbH.

Медіапартнери фестивалю: видання «Новое время», Kinowar, Detector.Media, «Тиждень», «Нове українське кіно», телеканал Simon, медіагрупа «Об’єктив», служба новин АТН, видання «Город Х», «Х1»,  Smart Media, Depo.Харків, Vgorode Харків, Gwara Media, Накипело.

comments powered by HyperComments