Попри війну на Харківщини креативно підтримують бібліотеки

Четвер, 29 грудня 2022, 19:06
Днями Ізюмська центральна міська бібліотека, що постраждала внаслiдок росiйськоï окупацiï, отримала понад пiвсотнi нових украïнських книг від фонду громади Харкова «Толока».
Попри війну на Харківщини креативно підтримують бібліотеки

Кошти на придбання частки книг було зібрано на унікальному благодійному концерті, решту передала у дар Група компанiй «Factor».

Ідея проведення благодійного заходу з метою допомоги Iзюмськiй бiблiотецi  виникла у фонді громади «Толока». Цим заходом став концерт «Call for Genius», який є фiналом всеукраïнського конкурсу молодих композиторів ім. Б. Лятошинського.   

Було вирішено, що окрім традицiйноï відзнаки переможців конкурсу, подія буде мати благодійну мету — долучення небайдужих до збору коштів на придбання книжок для дiтей з деокупованого Iзюму.

Та сума, яку вдалося зібрати, виявилась недостатньою, аби здійснити все заплановане у повному обсязі. Тож до допомоги долучилася видавнича Група компаній «Factor».

— росія воює не тільки з народом України. Вона послідовно й наполегливо знищує українську ідентичність та культуру. Десять місяців поспіль російські війська стріляють по театрах, будинках культури, музеях, — коментує Марія Горбонос, виконавча директорка фонду громади Харкова «Толока». — Так наразі Ізюмська міська центральна бібліотека, будівля якої дуже постраждала від російської агресії, не має можливості поповнити книжковий фонд коштом міського бюджету. Тож ми раді, що завдяки допомозі компанії «Factor» та донейтам, зібраним на концерті «Call for Genius», змогли придбати та передати украïнськi книжки для дітей та молоді, які через війну не мають доступу до лiтератури.

Так за даними Мінкульту, у Харкiвськiй областi постраждали 9% бібліотек.

— До нашої централізованої бібліотечної системи входить 4 бібліотеки в місті Ізюм та 5 бібліотек на територіях, які належать до нашої громади, — розповідає Марина Колобородна, виконуюча обов’язки начальника управління культури Ізюмської міської ради. — На жаль, під час окупації у нас одна філія, Кам'янська сільська бібліотека, була практично повністю знищена — будівля дуже постраждала, а книжковий фонд і палили, і розкидали, і топтали. У самому ж місті в нас втрачено 30% книжкового фонду — розкрадено, знищено. Загалом, з 62 тисяч книг, які налічував книжковий фонд до повномасштабного російського вторгнення, зараз майже нічого не залишилось.

— На щастя, нещодавно фонд «Толока» передав нам дитячу літературу, бо у нас дуже велика потреба саме в дитячій художній літературі. Це прекрасні книжки, якісна українська література, і наші бібліотекарі дуже вдячні. Книжки були передані до Центральної міської бібліотеки Iзюму, а далі будуть розподілені по філіях залежно від їхніх потреб.

За словами Марини Колобородної, подібна ініціатива поки що єдина, допоки бібліотека не отримувала книг від фондів, недержавних організацій та сподівається, що в подальшому завдяки таким ініціативам книжковий фонд бібліотек громади буде значно поповнено.

— Коли ми перебували в окупації, потреба в книжках була величезною — ми тривалий час були без інтернету, світла та зв'язку, і люди знаходили порятунок саме в книжках. Вони приходили в бібліотеку й раділи можливості хоч якось відволіктися, переключитися, — розповідає Марина. — Сьогодні ж особливо тішить, що люди приходять і запитують книжки саме українською мовою. Багатьом уже навіть не хочеться брати в руки книжку російською, у людей іде внутрішнє відторгнення.

Допомогти відновити гідний книжковий фонд бібліотек Ізюмської громади можна долучившись до збору книжок.

— Ви можете подарувати україномовні книги із власних бібліотек, цим ви подаруєте своїм книгам друге життя і принесете задоволення маленьким і дорослим читачам, — зазначила виконуюча обов’язки начальника управління культури Ізюмської міської ради.

Як саме передати україномовні книжки можна дізнатись за номер телефону: 095-131-07-23 (Оксана Вікторівна).

Довідкова інформація

Конкурс молодих композиторів ім. Б. Лятошинського «Call for Genius».
Організатором конкусу є благодійний фонд громади Харкова «Толока». Цілями Конкурсу молодих композиторів є розвиток творчості молодих композиторів в Україні, зростання значення цих творів, фахова орієнтація в професійному середовищі молодих митців.
Фонд громади Харкова «Толока». Мiсiя фонду: створювати позитивнi змiни в суспiльствi, допомагати активним людям змiнювати на краще життя Харкова та його мешканцiв. Пiдтримка культурних проектiв, сприяння збереженню культурноï спадщини, запобiгання подальшому руйнуванню iсторичних будiвель, музеïв та захист матерiальних цiнностей, що в них зберiгаються – головний напрямок дiяльностi фонду громади.
Група компаній «Factor».  Одна з найбiльших в Украïнi видавничих груп, до складу якоï входять, у тому числi, полiграфiчне пiдпримство повного циклу та видавництво художньоï лiтератури.

comments powered by HyperComments