Названі винні в світовій кризі

Костянтин Колесник  |  Четвер, 5 березня 2009, 13:27
Нинішня фінансова криза – катастрофа, створена людськими руками. У виникненні і розвитку кризи світової системи винні крупні політичні і економічні діячі.
Названі винні в світовій кризі

Такої думки дотримується британська газета The Guardian, яка опублікувала список 25 винуватців поточного краху.

Як повідомляє РБК-Росія, перше місце в списку зайняв Алан Грінспен, що очолював Федеральну резервну систему (ФРС) США в 1987–2006 рр. Видання звинувачує його в «роздуванні іпотечного міхура», який став наслідком «низької процентної ставки і недоліку регулювання в області іпотечних позик».

До винуватців кризи газета також віднесла видних політичних діячів, зокрема колишнього президента США Біла Клінтона, Джорджа Буша-молодшего, прем'єр-міністра Великобританії Гордона Брауна і колишнього сенатора Техасу Філа Грамма. На думку автора статті, якщо Б. Клінтон лише почав роздувати іпотечний міхур, то адміністрацію Дж.Буша можна сміливо звинуватити в тому, що вона «нічого не зробила для обмеження кредитування і дозволила брати кредити навіть тим американцям, які не могли собі це дозволити».

У список потрапили також колишні і нинішні видні діячі найбільших фінансових установ США і Великобританії, таких як страхова компанія American International Group Inc. (AIG), банки Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Halifax Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland, Bradford & Bingley, Northern Rock, Bear Stearns, Bank of England, Citigroup, Countrywide Financial та інші. Дісталося також прем'єр-міністрові Ісландії Гейру Хорді і голові Банку Англії Мервіну Кингу, який «не зумів вчасно помітити іпотечного міхура, що роздувається».

У списку винуватих опинилися фінансист Джордж Сорос, мільярдер Уоррен Баффет і глава американського хеджевого фонду Джон Полсон. На думку автора статті, їх провина полягає в тому, що вони знали про «настання кризи, але нічого не зробили». При цьому Уоррен Баффет винен ще і в тому, що в жовтні 2008 р. передрік швидке закінчення кризи і порадив купувати акції американських компаній, які, за його словами, на той момент досягли дна падіння.

Варто відзначити, що видання поклало відповідальність за кризу і на простих американських громадян, які набрали величезну кількість кредитів, з якими тепер не можуть розплатитися. За словами автора статті, «якби американці усвідомили, що беруть кредити, за які потім не зможуть розплатитися, нинішньої кризи можна б було уникнути».
 

comments powered by HyperComments