Це вже занадто, коли одержувач кредиту на житло повинен віддати грошей, як за 2 квартири

Микола Кузнєцов  |  Середа, 20 серпня 2008, 15:45
На даний момент умови іпотечного й будівельного кредитування в країні такі, що у банків немає взагалі ніяких ризиків, уважає голова правління харківського ВАТ «Трест «Жилстрой-1» Олександр Харченко.
Це вже занадто, коли одержувач кредиту на житло повинен віддати грошей, як за 2 квартири

«Чи охоче нам видають кредити? Адже мова йде не про добродійність. Кредити видаються під заставу майна та під солідні відсотки. До речі, напевно, тільки у нашій країні заставна нерухомість оцінюється банками в третину її реальної вартості. І при цьому президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко ще й говорить, що «ми не хочемо ділити з будівельниками їхні ризики». За таких умов кредитування ризиків у банків немає ніяких», – заявив голова правління «Житлобуд-1».

За його словами, банки так само переклали всі свої ризики в іпотеці на населення, що кредитується, загнувши гігантські відсотки.

«Це вже занадто, коли одержувач такого кредиту за п'ять років повинен віддати банку вартість ще однієї квартири. За кордоном практично усі купують житло у кредит, але під 3–4%», – підкреслив Олександр Харченко.

На його думку, спекулюють і виробники будматеріалів.

«Я вважаю, рівень рентабельності випуску бетону й залізобетону міг би бути і нижче нинішніх 35%. А у цегли цей показник взагалі зашкалює до 40%. Рентабельність роботи будівельників? На порядок нижче», – відзначив голова правління тресту «Житлобуд-1».


 

comments powered by HyperComments