Через Стельмаха Україна купуватиме дорогий газ?

Дмитро Стриженко  |  Четвер, 22 січня 2009, 10:41
На формування ціни на російський газ для українських споживачів істотно впливає курсова політика Національного банку України.
Володимир Стельмах

На формування ціни на російський газ для українських споживачів істотно впливає курсова політика Національного банку України.

Про це вчора в ефірі «Ут-1» заявив перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов.

Саме тому, за його словами, зараз ситуація в Нацбанку вимагає термінового втручання, оскільки якщо цього не станеться, ціна на газ зростатиме.

«На ціну газу значно впливає курсова політика НБУ. Проблема в тому, що якщо не буде стабілізовано курс гривні, а це терміново потрібно робити, то, безумовно, ціна буде досить високою за рахунок того, що газ ми купуємо за долари, а курсова позиція України наводить до того, що значна вартість газу зростає саме за рахунок збільшення вартості долара по відношенню до гривні», – заявив він.

Віце-прем'єр відзначив, що парламент вже двічі розглядав питання курсової політики Національного банку України, виражав недовіру курівництву НБУ, але Президент України не робить необхідних кроків для того, щоб цю ситуацію виправити.

За словами першого віце-прем'єра, зараз справа за Президентом, оскільки згідно Конституції України саме глава держави вносить до парламенту кандидатуру голови НБУ, а також саме президент зобов'язаний внести подання про звільнення керівника Нацбанку з посади.

«Якщо Секретаріат президента і Президент піклуються про споживачів, то необхідно стабілізувати ситуацію в Національному банку, починаючи з його керівництва. Це потрібно терміново зробити, і тоді, я думаю, проблема вирішиться», – сказав О. Турчинов.
 

comments powered by HyperComments