Долар звинувачується в змові з уїкендом

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 23 лютого 2009, 16:36
Різкі стрибки долара провокують політики. Цікаво, що на початку майже кожного робочого тижня українці раптом кидаються в пункти обміну валют і починається справжня «доларова» паніка.
Долар звинувачується в змові з уїкендом

Про це в понеділок, 23 лютого, повідомив генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Субботін.

За його словами, щотижневі дебати українських політиків на телебаченні, які зазвичай проводяться на вихідних, тільки розжарюють стан в суспільстві, і українці, заразившись «цією панікою», біжать скуповувати валюту.

«Курс долара завищений штучно, його реальна ціна в Україні – не більше 7 грн», – відзначив В. Субботін.

Він також висловив надію, що Національний банк України зможе впоратися з ситуацією, що склалася, і понизить курс.

Раніше 23 лютого перший заступник голови Секретаріату президента України Олександр Шлапак повідомив на брифінгу в Києві, що «курс 9 гривень за долар – необгрунтований і викликаний невпевненістю суспільства», передавав УНІАН.
«Така ціна долара не є обгрунтованою. Вона викликана невпевненістю, яку переживає українське суспільство, – економічною, політичною і програмною», – сказав О. Шлапак.

За його словами, виробка загальної позиції президента, уряду і Національного банку України могла б заспокоїти суспільство і стабілізувати ситуацію, інакше на зростання долара робитимуть вплив психологічні чинники.

На думку А. Шлапака, якщо прийняти єдину позицію, курс повернеться до 7–7.7 грн. за долар.

Нагадаємо, 22 лютого голова наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко в ефірі телеканалу ICTV заявив, що в Україні курс гривні до долара збережеться на рівні 8 грн. за один дол., оскільки «різький ріст курса долара в обміних пунктах спостерігається лише на вихідних, коли Нацбанк фактично не працює на міжбанківському валютному ринку».

Нагадаємо, сьогодні, 23 лютого, за станом на 9:00 в харківських обмінних пунктах американський долар вже неможливо купити дешевше 9.10 гривень.
Також нагадаємо, що торги по долару на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 8.94–8.995 грн/дол. Торги по євро завершилися в діапазоні 11.4389–11.5233 грн/євро. В Росії ж сьогодні святкують День Захисника Вітчизни, тому торги по російській валюті можливі тільки на ТОМ’і.
 

comments powered by HyperComments