Шило на мило. Банки замість депозитів видають заставне майно (СПИСОК)

Ганна Глебова  |  Вівторок, 17 березня 2009, 12:35
Депозит в обмін на машину, яка купувалася в кредит, а якщо сума дозволяє – можна обміняти і на квартиру або земельну ділянку в престижному місці. Українські банки замість грошей видають внески натурою.
Шило на мило. Банки замість депозитів видають заставне майно (СПИСОК)

У банку «Надра» надають широкий список майна на реалізацію — 174 автомобілі, 116 квартир, 99 будинків і 52 земляних ділянки. Київ представлений тільки 4 автомобілями вартістю від 10 до 45 тис. доларів і 5 квартирами від 100 до 217.5 тис. доларів.

Для того, щоб обміняти внесок на заставне майно, фінустанова зажадає від вкладника копію договору про відкриття депозитного рахунку і заяву про бажання придбати заставний об'єкт. Якщо валюта внеску не співпадає з валютою вибраного об'єкту покупки, банк може конвертувати внесок по комерційному курсу на день операції.

Вкладник може поторговуватися з позичальником, майно якого виставлене на продаж. Проте, якщо сума внеску не покриє всієї вартості майна, вкладник зобов'язаний буде доплатити. Якщо ж сума внеску вища, залишок депозиту не повертається, а переоформляється як новий депозит. Вся процедура з боку банку займає 1–2 дні. У фінустанові стверджують, що вже провели близько 10 операцій по обміну внесків на майно.

Всі нотаріальні витрати клієнт зобов'язаний взяти на себе. При обміні внеску на заставне майно вкладник повинен внести три платежі за кредитом старого господаря готівкою, решта суми погашається як рахунок депозиту. Поторговуватися з банком можна, але продати заставу за вартістю нижче за заборгованість першого господаря фінустанова не може.

А ось список заставного майна в Укрпромбанку значно менше, ніж в банку «Надра». Столиця в списку представлена однією чотирикімнатною квартирою. Її тепер можна купити за 195 тисяч доларів, тоді як первинна ціна — мільйон триста тисяч доларів.

Як вчора повідомляла «Міська Варта», банк «Надра», в якому НБУ 10 лютого ввів тимчасову адміністрацію, вимушений був закрити 77 своїх відділень по всій території України. Крім того, в Львові вкладники банку «Надра» заблокували вхід в центральне банківське відділення.
 

comments powered by HyperComments