Картопля подорожчає вдвічі!

Середа, 1 вересня 2010, 10:12
У цьому році через несприятливі погодні умови збір картоплі знизився на 30% і складе приблизно 14 млн тонн, повідомляють в асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
Картопля подорожчає вдвічі!

Так, експерти прогнозують 50% подорожчання картоплі до кінця 2010 року.

Як повідомляється, ціна на картоплю в лютому-квітні місяцях буде залежати від холодної зими.

Згідно з даними Держкомстату, з початку року в Україні зафіксовано інфляцію на рівні 3,1%, а порівняно з аналогічним періодом 2009 року - 6,8%.

На думку експертів, інфляція в 2010 році перевищить 10% прогнозований рівень і досягне 13-15%.

Одними з чинників збільшення інфляції на 5% директор Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин називає подорожчання газу і збільшення комунальних тарифів. Крім того, небачена літня спека спричинила різке скорочення врожаю і зростання цін на зернові.

Крім цього, на тлі глобальної посухи європейські котирування на пшеницю зросли на 8% до 211 євро за тонну, що освіжило спогади про глобальну продовольчу кризу 2007-2008 років, повідомляє газета Fіnancіal Tіmes.

Також видання пише, що "Україна, яка раніше планувала експортувати до 7-8 млн тонн пшениці, зараз взагалі має намір закрити свої кордони для вивезення цього стратегічного товару".

Як зазначають у Fіnancіal Tіmes, це хороші новини для фермерів США, які очікують різкого зростання попиту на свою пшеницю.

Нагадаємо, що згідно з результатами останнього аналізу аналітиків Rabobank Agri Commodities, глобальні фундаментальні фактори продовжать здійснювати підвищений вплив на вартість пшениці на світовому ринку в 2010/11 МР.

Так, за підрахунками експертів, ціни на зернові досягнуть свого піка - близько $ 257,2 за тонну - у четвертому кварталі 2010 року, після чого очікується їх спад до $ 238,8 за тонну у другому кварталі 2011 року.

comments powered by HyperComments