Експерти прогнозують, що восени долар буде в дефіциті

Ганна Глебова  |  П'ятниця, 26 червня 2009, 14:30
До кінця літа гривна може девальвувати щодо основних іноземних валют за рахунок підвищення рівня інфляції в країні.
Експерти прогнозують, що восени долар буде в дефіциті

Таку думку висловив директор департаменту казначейства «БГ Банку» Віктор Єрасов.

При цьому експерт не виключає можливості зміцнення гривні до кінця літа, проте існують чинники, які перешкоджатимуть цьому процесу.

«З одного боку, регулятивні дії НБУ направлені на те, щоб стимулювати банки продавати валютні позиції і зменшувати резерви в інвалюті», – говорить В.Єрасов. На його думку, цей чинник матиме позитивний вплив на валютний ринок.

В той же час він відзначив, що існує таке поняття, як накопичена інфляція, яка стрімко набирає обороти. Все це веде до подорожчання палива і паливно-мастильних матеріалів. У свою чергу, це провокує зростання цін на інші продукти і товари. «В умовах зростання інфляції мова про зміцнення гривні йти вже не зможе», – підкреслив експерт.

Є ще один не менш важливий чинник, який виявиться восени. Мова йде про об'єми погашень по зовнішніх позиках української економіки, відзначив В. Єрасов. У випадку, якщо вдасться домовитися про реструктуризацію цих кредитів, відтік валюти з країни буде невеликим і курс залишиться стабільним. «Проте, враховуючи складність ситуації на зовнішніх ринках, кредитори навряд чи підуть на масштабну реструктуризацію. Повертати доведеться багато грошей», – сказав банкір.

За його словами, це може призвести до дефіциту іноземної валюти, що безпосередньо вплине на її вартість.

Нагадаємо, що парламент конституційною більшістю (362 голоси) прийняв Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою запобігання негативним наслідкам фінансової кризи».

Найголовніше нововведення полягає в тому, що цим законом встановлюється заборона на валютне кредитування для фізичних осіб.

Нагадаємо, що за прогнозом директора економічних програм Українського центру досліджень ім. А. Разумкова В. Юрчишина офіційний курс долара на кінець року буде приблизно 8,50.

Також нагадаємо, що президент Харківського банківського союзу Анатолій Волок заявив: у банків є важелі, щоб не допустити фіктивних банкрутств своїх заємників.
 

comments powered by HyperComments