Що буде з курсом долара: думки експертів

Субота, 20 вересня 2014, 09:04
Експерти і НБУ називають ефективним курс близько 12 грн/долар, але на чорному ринку долар вже пропонують по 14,5 грн.
Що буде з курсом долара: думки експертів

 

Цього тижня долар на міжбанку міцно закріпився за позначкою в 14 грн, а в п'ятницю увечері  і зовсім встановив новий рекорд - 14,9 грн/дол. При цьому ріс і офіційний курс. У понеділок НБУ встановив його на рівні 12,9 грн/долар, але вже до п'ятниці він піднявся до 13,4 грн/долар. У пресі заговорили про те, що Нацбанк може ще більше посилити правила купівлі валюти для населення і зобов'язати комерційні банки не видавати в одні руки на день більше $200.

Правда, експерти вказують на те, що фактично долара у вільному доступі для населення в касах банків і так вже практично немає. Жорстке регулювання і обмеження призводять до того, що процвітає ринок тіньових валютних операцій. Пропозиції купівлі і продажу валюти зустрічаються і у Всесвітній мережі, причому іноді її пропонують забрати прямо з кас банку, в обхід формальних процедур  і  за "чорним" курсом. На тіньовому ринку американська валюта також росте у вартості, провиною тому  високий попит. У п'ятницю долари за "чорним " курсом можна було продати по 14,3-14,4 грн, а купити - по 14,5-14,6 грн.

"В умовах економічної дестабілізації істотно знижується довіра до національної валюти з боку населення, яке примушує фізичних осіб здійснювати конвертацію заощаджень в іноземну валюту, і виводити валютні кошти за кордон. З одного боку, це призводить до відтоку валюти з ринку, знижуючи валютну ліквідність ринку, а з іншого - стимулює розвиток тіньового сегменту валютного ринку. Обмеження видачі готівкової валюти дещо стримує ці процеси", - говорить Ганна Апостолова, начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating.

На головне питання - що ж буде з гривнею найближчим часом, і до якого курсу варто готуватися, аналітики відповідають неохоче, посилаючись на те, що в умовах загальної політичної і економічної нестабільності давати які-небудь точні прогнози, навіть на короткострокову перспективу, неможливо.

"У нинішніх українських реаліях, курс гривні можна встановити на якому завгодно рівні, особливо, коли йдеться про легальний ринок. На це є як адміністративні, так і фінансово-економічні важелі. Що стосується утримання ринкового курсу, то, насправді, це зараз залежить від дуже мінливих чинників", - говорить експерт UniCredit Bank Тантелі Ратувухері.

"Падіння гривні до позначки 14 за долар носило в собі, більшою мірою, психологічний чинник, ніж економічний, - вважає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна. - Природним чином бойові дії на сході країни привели до паніки з боку населення і бізнесу".

На думку експерта, помірне падіння гривні у вересні буде неминучим. "Цілком імовірно, що курс продажу долара США може знаходитися в прибудовах 14 грн і вище, оскільки зберігаються економічні і геополітичні риски. В цілому ж, ефективний курс знаходиться в районі 12 гривень за долар. Саме до такого стану регулятор і прагне привести національну валюту", - додає експерт.

Правда, на думку експерта інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марії Сальникової, поки не припиниться конфлікт і не стабілізується економіка, чекати "відкату" долара до 12 грн не варто.

"На даний момент динаміка міжбанківського ринку демонструє той факт, що заходи НБУ виявилися несвоєчасними, і вони не утримають гривню від падіння. Діапазон 12,5 - 12,9 можна розглядати як реалістичний тільки в разі максимального посилення ситуації на валютному ринку, припиненні конфлікту на сході країни і стабілізації експортних потоків", - резюмує Сальникова.

comments powered by HyperComments