Рада захистила ошуканих вкладників

Вівторок, 15 листопада 2016, 18:27
Верховна Рада України проголосувала в цілому президентський законопроект №5390 про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг.
Рада захистила ошуканих вкладників

Висловились «за» 285 нардепів, повідомляє офіційний сайт Верховної Ради України.
Згідно з законопроектом, банкам забороняється здійснювати без відображення в зобов’язаннях та активах банку операції шляхом залучення коштів фізичних осіб з метою їх прямого розміщення в кредити.

Отже, законопроект розробили з метою забезпечення захисту прав фізичних осіб, які були ошукані за посередництвом банків, вирішення питання щодо відшкодування їм коштів, а також для та запобігання таким зловживанням у майбутньому.

Нагадаємо, в Україні набула розповсюдження схема, за якою у приміщеннях банку фізичним особам пропонується укладати не договори банківського вкладу з банком, а договори позики з небанківськими фінансовими установами через повіреного, яким виступає банк. При цьому з метою введення в оману споживачів банк відкриває кожному клієнту банківський рахунок, з якого в подальшому кошти перераховуються на рахунки небанківських фінансових установ, йдеться в поянювальній записці до законопроекта.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, із використанням саме такої схеми було ошукано, наприклад, за посередництвом банку «Михайлівський» 14 тис. фізичних осіб на загальну суму, що перевищує 1,5 млрд гривень.Слід відмітити, що НБУ звинуватив керівництво банку «Михайлівський» в організованій злочинності. Фігурантів справи заарештували.

Як писала "Справжня Варта", 15 листопада в центрі Києва відбулися декілька мітингів, у тому числі вкладників банку "Михайлівський". Також 3 тис. мітингувальників протестували проти політики НБУ.

 
    
 

 

comments powered by HyperComments