Масло, йогурт і молоко подорожчають

П'ятниця, 3 лютого 2017, 09:03
До якої межі, експерти прогнозувати не беруться.
Масло, йогурт і молоко подорожчають

Асоціація виробників молока (АВМ) очікує подальшого зростання цін на молоко в закупівлі. Крім того, будуть дорожчати такі молочні продукти, як масло та йогурти.

Аналітик АВМ Яна Музиченко пояснює, що значний вплив на формування ціни на молоко має девальвація гривні, яка впливає на удорожчання складових собівартості, збільшення цін на дизпаливо, падіння виробництва молока, скорочення поголів’я великої рогатої худоби в Україні.

Курсові коливання не проходять безслідно і для переробників. Якщо, скажімо, порівнювати ціни у кінці минулого року, то молоко 2,5% жирності у плівці у грудні коштувало на 11,2% вище, ніж у листопаді. Зростання спостерігалося по маслу (+11,27%), кефіру (+6,8%), сиру кисломолочному (+7,3%), сиру Російському (+6%).

За останніми даними Державної служби статистики виробництво молока в господарствах усіх категорій у 2016 році скоротилося до 10,4 млн т. (на 2,1%, або на 228,2 тис. т). Лідери залишаються незмінними: Вінницька область, Полтавська та Хмельницька.

Поголів’я корів в Україні скоротилося на 2,7% та склало 2 млн 107,1 тис. Із них 484 тис. (-4,2%) налічується в сільськогосподарських підприємствах, а 1 млн 623,1 тис. (-2,3%) в господарствах населення.

Раніше повідомлялось, що виробники білокачанної капусти притримують її, чекаючи зростання цін, тим часом картопля вже дорожчає.

comments powered by HyperComments