Відкрити "великий" депозит або провести значну суму через банк стало складніше

Четвер, 5 жовтня 2017, 15:08
Тепер всім українцям потрібно документально довести банкам, що їхні гроші - не крадені
Відкрити "великий" депозит або провести значну суму через банк стало складніше

Якщо раніше банк повинен був зробити перевірку походження коштів клієнтів один раз на квартал, то тепер він змушений робити це щоденно , - повідомляє «Справжня Варта»

Таку вимогу надав Національний Банк України.

Тобто вже при відкритті депозиту від громадянина можуть зажадати документи, за якими він ддоведе легальне походження своїх заощаджень. Що саме може вважтися доказом твоєї "некримінальності", не зовсім зрозуміло.

Можливо, якась довідка про доходи за місцем роботи за кілька років. Або копія, наприклад, заповіт, за яким хтось залишив тобі мільйон.

Постанови №42 і №43 НБУ ухвалив ще у травні. Запрацювали вони з вересня. Тож протягом останнього місяця банки уже застосовують ризико-орієнтований підхід на постійній основі і перевіряють клієнтів.

Раніше в обов’язковому порядку під контроль фінансового моніторингу підпадали всі операції юридичних і фізичних осіб на суму понад 150 тис грн. Зараз так само, але це вже не буде формальна перевірка — українців будуть перевіряти ретельніше.

Якщо громадянин йде до банку проводити операцію на суму понад 150 тис грн і раніше не був частим гостем цієї фінансової установи, вона може попросити низку документів.

1. Копія декларації про майновий стан і доходи, тобто податкова декларація з відміткою контрольного органу про її отримання (для резидентів).

2. Копія декларації про майно, доходи, витрати і фінансові зобов’язання особи, уповноваженої виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування, з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що формується і ведеться Національним агентством з питань запобігання корупції.

Тобто держслужбовці можуть надати декларацію, яку вони здають до НАЗК.

3. Для нерезидентів України таким документом може бути копія податкової декларації про доходи з відміткою контрольного органу іноземної держави про отримання.

4. Інші документи, що підтверджують джерела походження власних коштів та активів фізичної особи: зарплата, дохід, отриманий за реалізацію продукції, надані послуги, продаж майна, отримання спадку, отримання страхової суми за договором страхування, виграш у лотерею, набуття права на скарб.

Давність документів не має значення, - відзначає видання Урядовий кур'єр.

Як раніше писала «Справжня Варта», доходи по депозитам членів сім'ї будуть враховуватися при призначенні субсидій.

Відсотки з депозитів також будуть враховуватися  при призначенні житлово-комунальних субсидій. Про таку можливість заявив журналістам міністр Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

 "Швидше за все, зробимо з травня, це можна вважати доходами, адже відсотки виплачуються", - сказав Рева.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments