Як зробити ОСББ енергоефективним: поради експерта

Сергій Сільченко, партнер юридичної компанії ILF  |  Четвер, 3 травня 2018, 13:25
Багато ОСББ хочуть зробити свої будинки енергоефективними, але часто не знають, з чого починати, і де взяти на це гроші.
Як зробити ОСББ енергоефективним: поради експерта

Команда юристів ILF за підтримки компанії Henkel, Ощадбанку, Укргазбанку, а також програми IQ Energy розробила методичні рекомендації "Підготовка ОСББ до реалізації енергоефективних проектів за рахунок позикових коштів" — докладні описи всіх дій і форми всіх необхідних документів. Фактично, це інструмент, з допомогою якого ОСББ можуть зробити свій будинок енергоефективніше.

Де ОСББ можуть взяти гроші на енергоефективність

Скільки коштує енергоефективність? За даними компанії "Хенкель Баутехнік (Україна)", утеплення 1 квадратного метра фасаду коштує від 500 до 1000 грн, в залежності від матеріалу утеплювача. А якщо ОСББ вирішить ще модернізувати системи опалення та освітлення, то вартість проекту може бути від 400 тисяч до кількох мільйонів гривень.

Але можна сказати, що українцям пощастило. Прагнення до енергоефективності - загальносвітова тенденція, завдяки чому і в нашій країні з'являється все більше можливостей для оптимізації енергоспоживання. Якщо власники ОСББ розуміють, що самі матеріально "не потягнуть" такі зміни, можна вибрати один з варіантів, описаних нижче.

1. "Теплі" кредити державних банків. Ви займаєте гроші у банку, а частина цієї позики (до 40%) повертається вам з держбюджету.

2. Місцеві програми енергоефективності. Діють тільки на території місцевої ради, яка їх приймає.

3. Енергосервіс. Енергосервісна компанія (ЕСКО) робить будова енергоефективним за свій рахунок. А ОСББ протягом кількох років (в середньому від 8 до 10) віддає їй різницю між тим, скільки платять зараз за енергоресурси і тим, скільки будуть платити після переобладнання будинку. Наприклад, якщо раніше за опалення мешканці платили за 2000 грн в місяць, а після переобладнання — 1000 грн, то протягом 8 років вони будуть доплачувати різницю в 1000 грн енергосервісної компанії. Так мешканці отримують енергоефективність ОСББ безкоштовно, але з відстрочкою на кілька років.

4. IQ energy. Програма грантової підтримки від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та міжнародних донорів. За нею можна отримати кредит від банку-партнера програми і до 40% його компенсації від ЄБРР.

5. Фонд енергоефективності. Це державний Фонд, який може частково оплатити ваш кредит на будь-які енергоефективні проекти.

Інформація про ці можливості є у відкритому доступі. Але, найчастіше, вона не системна і не конкретна. Людям складно зрозуміти, що і в якому порядку потрібно робити, щоб їх дім став енергоефективним.

9 кроків до енергоефективності ОСББ

В самому загальному вигляді процес підвищення енергоефективності багатоквартирного будинку виглядає так. 

1. Ви вирішуєте зробити будинок енергоефективним. Тільки загальні збори ОСББ можуть вирішити, що такі заходи потрібні і коли доцільно почати проект.

2. Проводите енергоаудит будинку. Він покаже, наскільки ефективно використовуються паливно-енергетичні ресурси зараз. Спеціалісти дадуть рекомендації, як оптимізувати їх споживання. Шукайте компанії, які можуть це зробити, на сайті Держенергоефективності або за рекомендаціями знайомих. 

3. Вибираєте технічне рішення з підвищення енергоефективності. Правління або загальні збори ОСББ повинні вирішити, які саме з запропонованих фахівцями енергоефективних рішень слід реалізувати. Якщо знайти кошти одразу на всі проблематично, то можна вводити зміни поступово, наприклад, спочатку замінити системи освітлення, потім - лічильники, після – знайти фінансування на утеплення стін.

4. Вибираєте підрядника. Проаналізувавши ділову репутацію, досвід у подібних проектах, перевіривши юридичні ризики, ОСББ наймає підрядну організацію. Разом з цим партнером ОСББ:
а) складає проектно-кошторисну документацію;
б) укладає договір підряду на виконання будівельних та інших робіт.

5. Шукаєте джерела фінансування проекту. ОСББ може профінансувати переобладнання будинку за рахунок мешканців або отримати гроші з джерел, описаних вище. Важливо, що гроші можна залучати з декількох місць одночасно. Це залежить від обсягу проекту, вимог і правил, які закладені в кожному з механізмів фінансування. Але доступніше всього для ОСББ банківське кредитування за спеціальними програмами. 

6. Укладаєте кредитний договір з банком. Банки висувають до позичальників різні вимоги, основними з яких є такі:
- статут ОСББ відповідає вимогам законодавства,
- ОСББ має статус неприбуткової організації, 
- співвласники своєчасно сплачують внески, 
- ОСББ, голова, та/або його члени правління не є відповідачами у судових справах, 
- ОСББ, голова і члени правління не мають негативної інформації в бюро кредитних історій і Єдиній інформаційній системі «Реєстр позичальників», 
- у ОСББ або його співвласників немає заборгованості перед постачальниками житлово-комунальних послуг в розмірі більше ніж 5% від суми потенційного кредиту.

7. Отримуєте гроші на проект. В різних банках процедура може відрізнятися, але в загальному вигляді вони виглядають так:

1. На загальних зборах ОСББ приймає і протоколює рішення власників про підвищення енергоефективності будинку. На підставі протоколу голова ОСББ звертається в банк із заявою про видачу "теплого" кредиту.
2. ОСББ отримує попереднє узгодження «теплого» кредиту в банку.
3. Загальні збори ОСББ погоджують умови кредитування, повноваження голови на укладення кредитного договору, збільшення суми щомісячних внесків співвласників і деякі інші. Голосувати "за" повинні як мінімум ⅔ співвласників - це вимога банків для видачі "теплих" кредитів.
4. ОСББ підписує кредитний договір і одержує грошові кошти. Їх можна витрачати виключно на енергоефективність, згідно з затвердженим проектом.

8. Втілюєте проект. Як правило, за закупівлю будматеріалів, підготовку обладнання і т. п. відповідає підрядник. Співвласники ОСББ мають право контролювати впровадження заходів з енергоефективності будинку на всіх етапах проекту. У разі, якщо мешканців не влаштовує якість роботи (відхилення від проекту, використання неякісних будівельних матеріалів та обладнання), ОСББ має право не підписувати акти прийому виконаних робіт і звернутися до підрядчика з претензією про відшкодування збитків або усунення недоліків.

9. Отримаєте компенсацію з бюджету. Щоб отримати компенсацію з держбюджету за «теплим» кредитом, треба не пізніше 30 листопада року, у якому був укладений кредитний договір, подати до банку, який видав кредит, документи, що підтверджують впровадження енергоефективних заходів:
- акти прийому виконаних робіт,
- копії довідок про підтвердження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг окремим мешканцям будинку;
- копії актів і довідок, що підтверджують наявність загальнобудинкового лічильника теплової енергії та холодної\гарячої води. 

Щоб отримати компенсацію за програмою IQ energy, необхідно встановлювати обладнання, що відповідає критеріям Програми.

У Методичних рекомендаціях ці кроки описані детально. По суті, це - інструкція від юристів, банкірів, представників енергосервісних, будівельних та інших компаній, а також фахівців, які вже успішно реалізували подібні проекти.

comments powered by HyperComments