З 1 травня за борги по комунальних послугах нараховуватиметься пеня

Неділя, 5 травня 2019, 14:21
За кожен день прострочення з оплати комунальних послуг з 1 травня нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01% від суми боргу.
З 1 травня за борги по комунальних послугах нараховуватиметься пеня

Як розповів заступник генерального директора - директор Департаменту збуту КП «Харківводоканал» Тарас Грущак, нарахування пені у зв'язку із заборгованістю абонентів - ініціатива не підприємства, а вимога ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», яка почала діяти з 1 травня поточного року, повідомляє прес-служба міськради.

«Комунальне підприємство «Харківводоканал», як і всі підприємства, що надають комунальні послуги, зобов'язане виконувати вимоги закону України про нарахування пені. Ця пеня нараховуватиметься при несплаті комунальних послуг до розміру боргу - не більше. Тобто, якщо абонент має заборгованість, наприклад, в розмірі 100 гривень і не оплачує її, то пеня нараховуватиметься за кожен день прострочення, поки заборгованість по пені не зрівняється з боргом за комунальні послуги», - роз'яснив Тарас Грущак.

За його словами, законом передбачено дві категорії громадян, яким не буде нараховуватися пеня - це абоненти, які мають заборгованість по заробітній платі, і ті, у кого є заборгованість з виплати субсидій. При цьому харків'яни повинні надати документи, що підтверджують такі факти, в абонентські відділи КП «Харківводоканал».

Тарас Грущак повідомив, що пеня за борги за водопостачання та водовідведення нараховуватиметься після 20 числа наступного з моменту нарахування місяця. 

Він також зазначив, що законодавство не встановило граничні суми боргу, згідно з якими підприємство подаватиме на абонента в суд. Це рішення, як і раніше, приймається на розсуд постачальника послуг. При цьому в судовому порядку з боржника стягуватимуться не тільки борг і сума нарахованої пені, а й всі судові витрати.

На підприємстві зазначили, що на сьогоднішній день заборгованість абонентів КП «Харківводоканал» становить понад 440 млн грн.

comments powered by HyperComments