Якою може бути участь Олександра Фельдмана у місцевих виборах?

Володимир Воля, незалежний експерт  |  Середа, 1 вересня 2010, 08:43
Певну інтригу у місцеві вибори у Харкові та на Харківщині в цілому може внести народний депутат, почесний президент АТ „Концерн „АВЕК і Ко”, президент Харківського міського благодійного фонду „АВЕК” Олександр Фельдман.
Якою може бути участь Олександра Фельдмана у місцевих виборах?

У 2002 році Олександр Борисович став вперше нардепом, набравши найбільшу кількість голосів виборців у мажоритарному окрузі Харкова (складався з частин територій Ленінського, Жовтневого та Комінтернівського районів). У тогочасному парламенті він входив до складу провладної більшості. Під час президентських виборів 2004 року він був довіреною особою кандидата в президенти В.Януковича.

У 2006 році О.Фельдман вдруге став народним депутатом за списком БЮТ. І до весни 2010 року він очолював обласну організацію ВО „Батьківщина”, був лідером обласного БЮТ. 1 квітня він був звільнений зі своєї партійної посади в області, отримавши пропозицію очолити міську парторганізацію. О.Фельдман відмовився прийняти ту пропозицію, а 14 травня спікер парламенту В.Литвин оголосив про входження того до парламентської більшості, утвореної на основі фракції ПР.  

Головою облорганізації ВО „Батьківщина” та лідером обласного БЮТ був призначений попередній голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков. О.Фельдман висловив невдоволення кадровим рішенням центрального партійного керівництва, вважаючи його несправедливим. При цьому він заявив, що став жертвою підступності з боку А.Авакова. Теперішній лідер обласного БЮТ теж не залишився у боргу, і контрольовані ним сайт „Главное” та однойменний тижневик надрукували декілька матеріалів негативного змісту про О.Фельдмана, в т. ч. про часи, коли той намагався опікуватися справами ФК „Металіст”.

О.Фельдман пообіцяв визначитися до 1 вересня стосовно своєї подальшої політичної діяльності: „Новый политический проект будет связан с Харьковской областью и именно с городом Харьковом. Этот проект будет сосредоточен на принесении пользы городу и области. Конечно, основное внимание будет уделяться Харькову. В Харькове живет 60% избирателей, это город, в котором я живу, я очень его люблю” (http://sq.com.ua/rus/news/politika/17.05.2010/a_feldman_planiruet_v_sentyabre_zapustit_novyj_politicheskij_proekt). Також він тоді зазначив, що взяти участь у реалізації нового проекту дали згоду частина людей з облорганізації ВО „Батьківщина”. Як відомо, разом з О.Фельдманом з обласної парторганізації пішла частина людей, які належать до його команди.

Хоча до цього часу невідомо нічого про анонсований О.Фельдманом новий політичний проект, проте у серпні вже відбувся один захід, який можна вважати початком нового активного етапу в політичній діяльності нардепа. В ніч з 19 на 20 серпня на території ТЦ „Барабашово” відбулася велика акція під назвою „Роздрібна ніч”, в межах якої мала місце концертна програма за участю групи „Мандри”, фіналістів двох відомих всеукраїнських телешоу, „довгоносика” В.Андрієнка та шоумена Д.Чекалкіна. Також були презентовані новинки, які стосувалися діяльності та розвитку торговельного центру „Барабашово”.

Отже, залишилося дочекатися другої декади вересня, коли, ймовірно, О.Фельдман презентує свій новий політичний проект. Однак, вже зараз можна прогнозувати, щоб він та його команда візьмуть активну участь у місцевих виборах на Харківщині, сконцентрувавшись на виборах до Харківської міської та обласної рад. Така стратегія обумовлюється двома основними факторами.

По-перше, О.Фельдману потрібні фракції саме у цих радах, бо такі фракції є одним із засобів захисту бізнес-інтересів, переважна більшість яких пов’язана саме з Харковом. Питання наявності власних фракцій у цих двох радах стає ще більш актуальним через поки що невизначену можливість проведення парламентських виборів у 2011 році. Якщо такі вибори справді стануть незаперечною реальністю, то перспективи обрання О.Фельдмана нардепом на наступну каденцію є неоднозначними.

По-друге, концентрація зусиль на виборах саме до цих двох рад дозволяє уникати розпорошення ресурсів, яке неминуче у разі участі у місцевих виборах по всіх адміністративно-територіальних одиницях області. При цьому, ефективність виборчої кампанії та витраченних на її проведення ресурсів є однозначно виправданою саме лише на території Харкова, де О.Фельдман є справді широко відомою людиною (на відміну від районів області). Тим більше, що він вже обирався нардепом по мажоритарному округу саме на території обласного центру.

Для того, щоб результат виборів для „команди Фельдмана” став більш вагомим, сам Олександр Борисович, ймовірно, візьме участь у виборах в якості кандидата на посаду мера Харкова. Звісно, що шансів на перемогу у боротьбі за крісло мера у нього немає.

Якщо говорити про змістовну частину виборчої кампанії О.Фельдмана та його команди, то йдеться, передусім, про два напрями. Перший: тема харківського патріотизму, в контексті якої озвучуватимуться вже відомі ініціативи нардепа щодо надання особливого статусу Харкову, щодо розвитку унікального наукового, промислового, торговельного потенціалу міста та регіону в цілому. Другий: критика діяльності А.Авакова.

О.Фельдман та його команда мають шанси таки отримати свої фракції у Харківській міській та обласній радах. Після виборів ці фракції співробітничатимуть з фракціями ПР, якщо у відносинах Олександра Борисовича з обласною та міською владою не трапиться якихось серйозних непорозумінь.

Задовільний результат на місцевих виборах створить певні бонуси для О.Фельдмана у можливості розгортання його нового проекту на всеукраїнський рівень у разі однозначної матеріалізації ідеї парламентських виборів у 2011 році. Принаймні, таких планів нардепа виключати не варто.

comments powered by HyperComments