«Зелений фронт» випробував на міцність паркани Лісопарку

Жанна Титаренко  |  Субота, 15 січня 2011, 15:53
В акції протесту взяло участь понад 50 людей. Учасники заходу взяли в руки міцні дерев’яні палки і били ними по величезних парканах, якими огороджені місця вирубки дерев.
«Зелений фронт» випробував на міцність паркани Лісопарку

За словами головного організатора акції Євгена Соловйова, уся інформація про те, що саме планують будувати у Лісопарку і кому належить огороджена територія, ретельно приховується. Оскільки власників величезних парканів не знайдено, учасники акції нанесли на паркан різні написи фарбою, приклеїли письмове звернення і добряче відгамселили по ньому палицями.

Грюкіт було чутно на відстань від 2 до 3 кілометрів. Члени «Зеленого фронту» зрозуміли, що паркани не є міцними і при бажанні їх можна розбити і зняти. До акції протесту також долучилися представники чорнобильських організацій.

Лідери «Зеленого фронту» вимагають достовірну інформацію про те, кому саме належать огороджені ділянки. Якщо така інформація не буде надана, тобто виявиться що паркани не мають власників, то їх буде розібрано і здано в пункти прийому металобрухту.

Такі плани «Зеленого фронту» привертають увагу міської влади. Адже в організаторів виникло чимало труднощів при отриманні дозволу на проведення акції. Занепокоєні працівники міліції час від часу кудись телефонували і звітували про події. Деякі правоохоронці намагалися спілкуватися з учасниками акції протесту та її організаторами.

Міліціянти заявили про те, що вважають таку акцію протесту надто слабкою і неспроможною зупинити вирубку дерев у Лісопарку. Але чомусь 13 січня 2011 року 2 членів «Зеленого фронту» заарештовано на 15 діб. Правозахисники розцінюють цей факт як тиск на організацію і залякування населення та упередження наступних акцій протесту (http://tsn.ua/ukrayina/aktivistiv-zahisnikiv-harkivskogo-parku-zaareshtuvali-na-15-dib.html).

Водночас водії автомобілів, що пересувалися неподалік парканів, спостерігали за акцією протесту з великою цікавістю. Деякі з них зменшували швидкість руху і показували знаки свого захоплення та підтримки.

Величезна кількість парканів, які стоять у Лісопарку, дійсно несуть серйозну загрозу того, що мешканці міста залишаться без вільного доступу до рекреаційних зон. Адже після того, як дерева будуть вирубані, і на їх місцях збудовані котеджі, то їх власники самі підуть до суду, «покаються», заплатять невеличкі штрафи і отримають усі документи на власність. Усім відомо, що підконтрольний суд не буде призначати знесення будівлі і повернення території у власність громади.

Тож доки не пізно, члени «Зеленого фронту» намагаються чинити опір нелегальній вирубці дерев і забудові Лісопарку.
Сьогодні акція протесту відбулась біля двох величезних парканів. За словами учасників заходу, вони впевнені у тому, що через певний проміжок часу, до подібних акцій долучаться тисячі людей і наступ на зелені насадження буде зупинено.

comments powered by HyperComments