Кому вигідні нові правила гри в пенсійній системі?

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 21 січня 2011, 16:41
Державні чиновники пояснюють, що пенсійну реформу спричинили економічні чинники. Але чи саме таку реформу, яку пропонує уряд, чи, можливо, якусь іншу? І що мають думати люди, коли їм відкрито заявляють, що на виплатах пенсій буде заощаджено 1 млрд. 700 млн. за рік?
Кому вигідні нові правила гри в пенсійній системі?

Про це та інше сьогодні говорили експерти в прес-центрі агенції Status Quo. Так, за словами члена робочої групи з пенсійної реформи комітету Верховної Ради України Галини Голомидової, на пенсійних виплатах уряд планує заощадити 1 млрд. 700 млн. грн. за рік. Крім того, при нарахуванні пенсії, будуть враховувати рівень середньої заробітної платні з останні три роки. Раніше, цей показник брався лише за поточний рік. Очевидно, що середня платня у 2008 р. була нижчою, ніж у 2010 р., і тому середня цифра вийде меншою. Така формула теж зменшить поточні пенсійні виплати.

Соціально-політичні передумови пенсійної реформи пояснював професор кафедри соціально-гуманітарної політики Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президенті України Віктор Єлагін. За словами пана Віктора, на сьогодні, середня тривалість життя чоловіків в Україні становить 63,5 роки і 25% не доживає до пенсії.

Водночас, Віктор Єлагін переконаний у тому, що пенсійна реформа потрібна, але не така, яку пропонують сьогодні, а інша. Адже реформа повинна враховувати також інтереси населення, а не лише держави. Першочерговим завданням уряду, Віктор Єлагін вважає проведення роз’яснювальної роботи серед населення і його психологічну підготовку до таких змін.

Очевидно, що всім цікаво знати про те, як же працює пенсійна система в Європі. Ще зовсім недавно у Франції були масові акції протесту проти підвищення пенсійного віку, але Ніколя Саркозі підписав цей документ і закон набув чинності. Для мешканців Харкова про пенсійне забезпечення у розвинених країнах розповіла доцент кафедри права НТУ «ХПІ», кандидат наук Ольга Аврамова.

За словами пані Ольги, пенсійне законодавство дуже тісно пов’язане з трудовим кодексом. В Україні залишили старий трудовий кодекс совєтських часів і пропонують провести пенсійну реформу. В розвинених країнах Європи ці частини є узгодженими.

Так, у Франції пенсійний вік становить 62 роки, офіційний стаж роботи має бути 40 років, але якщо людина почала працювати до повноліття, то вона йде на пенсію у 56 років. Цей закон також доповнений багатьма іншими уточненнями і середня тривалість життя є вищою.

У Німеччині дуже добре розвинене добровільне пенсійне страхування і 23% населення самостійно займається пенсійними внесками. Але пенсійні виплати хоч і дозволяють здійснювати не державним організаціям, держава їх контролює і люди захищені від шахрайства.

У Нідерландах, на розмір пенсійних виплат суттєво впливає термін проживання на території держави. Якщо людина проживала у Нідерландах від 15 до 65 років, то вона матиме стандартне пенсійне забезпечення. Якщо ні, тоді виплати зменшуються в залежності від того, скільки часу людина працювала чи проживала закордоном.

Від європейських держав  Україна суттєво відрізняється тим, що тут має місце корупція і розкрадання державного майна. Народний депутат 5-го скликання Віктор Лещенко наголосив на тому, що жодна реформа і жодна економічна модель в умовах корупції працювати не буде.  

comments powered by HyperComments